tion.ro Web analytics

Jurnalul personal - de ce sa scriu intr-un jurnal?

Reactualizat la:

Jurnalul personal - de ce sa scriu intr-un jurnal?

Reactualizat la:
Un obicei pentru adolescenți, ar spune unii și, poate fi! Este interesant cum în acea perioadă scriam într-un jurnal, într-o etapă de progres și nestăvilită evoluție. Iar, ca adult, într-o bună zi vine cineva și-ți spune: „de mâine scrie într-un jurnal cu regularitate”, să te întrebi mai întâi de ești pregăti și îți dorești o nouă etapă în evoluția ta personală. Da, este o provocare și o oportunitate excelentă de a progresa!
Scris de Lavinia Bratu - Un obicei pentru adolescenți, ar spune unii și, poate fi! Este interesant cum în acea perioadă scriam într-un jurnal, într-o etapă de progres și nestăvilită evoluție. Iar, ca adult, într-o bună zi vine cineva și-ți spune: „de mâine scrie într-un jurnal cu regularitate”, să te întrebi mai întâi de ești pregăti și îți dorești o nouă etapă în evoluția ta personală. Da, este o provocare și o oportunitate excelentă de a progresa!

„Dacă există ceva minunat în tine, nu va apărea la prima strigare. Nu va apărea și nu va veni la tine ușor, fără muncă și fără efort”, Ralph Waldo Emerson.

Vrei să te cunoști mai bine și să aprofundezi relația pe care o ai cu tine? Odată cu scrisul în jurnal, ai șansa să te examinezi și să te vezi mai bine. Poți astfel ajunge la o altă etapă, cu un nivel de conștientizare în care poți face cu totul altfel alegerile din viața ta. În multe cărți se vorbește și de un alt exercițiu: a petrece un timp – poate fi chiar și 5 minute la început – în care să stai singur, în tăcere. Un alt exercițiu prin care poți să-ți revendici puterea autentică asupra vieții tale. Romeo Crețu, unul dintre mentorii de la care învăț în procesul de dezvoltare personală, spunea că „5 minute de tăcere, zilnic, tu cu tine, îți schimbă viață în 30 de zile cum nu-ți poți nici măcar imagina!”. Și, cu siguranță se schimbă orizontul, nu am nici o îndoială!

„Întotdeauna primim ceea ce este în interesul nostru superior. Aceasta este una dintre cele mai importante lecții ale vieții”, sunt vorbele lui Robin Sharma, și mă folosesc de ele în acest context. Dacă citești acum aici aceste rânduri, gândește-te că nu este întâmplător. Fă un pas spre schimbarea pe care o cauți în adâncul tău și caută un caiet-jurnal pe gustul tău, cât mai drăguț și pune-l pe noptieră. De mâine începe să notezi în el, la fel ca un adolescent, îndrăgostit de viața sa…

„Visătorul este cel care-și poate găsi drumul numai la lumina Lunii, iar pedeapsa lui e că poate vedea zorile înaintea restului lumii”, Oscar Wilde.

Îndemn clienții mei să-și deschidă și să-și noteze într-un un jurnal ce mănâncă, cum se simt, pentru ce sunt recunoscători sau care sunt cele mai importante 10 năzuințe ale lor. Fiecare notează câte ceva, în funcție de obiectivele pe care le urmărește. Jurnalul este unul dintre cele mai la îndemnă și eficiente metode pentru a ne cunoște și pentru a încerca să înțelegem mai bine schimbările pe care le dorim în viețile noastre. Prin jurnal putem să facem obiectivele măsurabile, prin faptul că vedem de la o zi la alta progresul în alegerile tot mai conștiente.

„Scrisul în jurnal îmi permitea să gândesc pe hârtie, apoi să ies din mine însumi și să-mi evaluez obiectiv gândurile și acțiunile. Scrisul în jurnal îmi oferea șansa de a mă gândi cu adevărat la calitatea gândirii mele”, Robin S. Sharma.

În plus, jurnalul mai poate fi un loc în care ești liber să te poți exprima, să porți cu adevărat o conversație cu tine, să te vezi mai aproape. Unii ar zice că se cunosc bine, dar când îi întrebi care este misiunea lor pe acest pământ, ce valori au sau ce năzuințe către viitor, habar nu au ce să-ți răspundă. A te cunoaște mai bine presupune a face alegeri autentic, în acord cu propriile valori și standarde de viață. A te cunoaște mai bine te ajută să înțelegi că, în cele mai multe cazuri bucuriile simple ale vieții sunt cele care oferă cu adevărat starea de împlinire, iar așa poți să începi să te concentrezi asupra lor.

Lucrurile aspra cărora ne îndreptăm atenția sunt cele pe care le creștem în viața noastră. Lumea este ca o oglindă și avem nevoie să învățăm cum să ne uităm în ea!

Cu cât poți scrie mai mult despre lucrurile la care vrei să ajungi, cu atât vei fi mai capabil să te dedici pentru a face ceea ce trebuie făcut. Poți scrie în jurnal și vei primi în timp o excelentă claritate. Creierul tău începe să proceseze spre soluționare nu doar gânduri, ci și acțiuni înregistrate în ariile corticale diferite, cele ale scrisului, ale cititului. Neurologic se poate explice de ce e bine să scrii atunci când urmărești progres și dezvoltare.

„Oamenii care se simt bine în raport cu ei înșiși, fac lucruri minunate și creează opere mărețe, iar asta îi face să-și ridice și mai mult standardele de excelență”, Robin S. Sharma.

Nu ai timp? Dacă nu-ți faci timp și pentru tine, atunci cum vrei să trăiești? Știi cât poate dura să-ți scrii câteva gânduri și meniul de peste zi în jurnal? Nu depășești 5 minute, iar ce primești în schimb e neprețuit de mult, în timp…

Fă-ți timp să trăiești cu tine bine, în primul rând…

În cartea magnifică „Tools of titans”, Tim Ferriss descrie „5MJ – The 5-Minute Journal” și iată ce poți scrie acolo:

În fiecare dimineață când te trezești scrie:

„Sunt recunoscător/e pentru…” (aici ar fi bine să te gândești la 4 arii diferite ale vieții tale)
„Ce ar putea face ca ziua aceasta să fie excelentă…”
Afirmațiile zilei – ”Eu sunt…”

Iar pentru seară:

„Notează 3 lucruri uimitoare care s-au întâmplat azi…”
„Sunt recunoscător/e pentru…”

Tot ce notezi în fiecare zi, vei vedea în timp mult mai clar și vei învăța să te privești cu alți ochi chiar și pe tine. Este un proces care capătă valoare prin practicarea lui, zi de zi.

„Indiferent cât de mărunt e lucrul pe care îl ai de făcut, fă-l cât de bine poți, acordă-i tot atâta grijă și atenție cât ai acorda lucrului pe care-l consideri extrem de important, fiindcă după aceste lucruri mărunte vei fi judecat”, Mahatma Gandhi.

Citat-Carte-IV-600x280

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Enel: întreruperile de curent din Timișoara și județ din 29 noiembrie - 5 decembrie

  Ştiri din Timiș

  FOTO. REMIX ID: Tradițiile din Banat sunt recuperate și „remixate în cheie modernă”

  Ştiri din Timiș

  Primăria dă 23.000 de euro pe un Ghid tehnic de amenajare domeniu public și catalog de mobilier urban

  Ştiri din Timiș

  Cea mai mare rată de infectare din Timiș e la Pișchia. Incidența în Timișoara, la 3,03 la mie

  Sănătate

  Coronavirus, 28 noiembrie: 1.377 de cazuri în România, sub 100 în Timiș

  Sănătate

  Peste 2.000 de vaccinuri administrate în ultimele 24 de ore, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Tramvaiul Bozankaya, motiv de scandal la Primăria Timișoara. Viceprimarul Ruben Lațcău îl atacă pe Culiță Chiș

  Ştiri din Timiș

  Casieriile Aquatim, închise pe 30 noiembrie și 1 decembrie

  Ştiri din Timiș

  Un singur club sportiv din Timiș a primit bani pe apelul 2 de proiecte sportive

  Ştiri din Timiș

  Maraton de vaccinare de Ziua Națională a României, la Spitalul Militar din Timișoara

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici