tion.ro Web analytics

Curentul fast-food va fi detronat de noul trend mondial slow-food!

Ați auzit cu toții despre mâncarea gata de cumpărat, imediat servită din mână și extrem de gustoasă, înșelătoarea mâncare de tip ”fast-food”. Termenul din engleză ne vorbește simplu despre acest tip de mâncare, gătită repede, servită la fel, însă deloc potrivită unui act nutrițional.
Scris de Lavinia Ceuta - Ați auzit cu toții despre mâncarea gata de cumpărat, imediat servită din mână și extrem de gustoasă, înșelătoarea mâncare de tip ”fast-food”. Termenul din engleză ne vorbește simplu despre acest tip de mâncare, gătită repede, servită la fel, însă deloc potrivită unui act nutrițional.

De ce nu este bună această mâncare?

Pentru-că este o hrană procesată prin prăjire, în care salata este practic fără valoare nutrițională, fiind tăiată – în general – de dimineața, pentru întreaga zi. Combinația dintre nutrienți este făcută absolut nepotrivit, iar dressing-urile adăugate acestora sunt pline de aditivi alimentari, unii dintre ei dând acea dependență alimentară despre care, cu siguranță, a auzit toată lumea.

De ce ne-om fi îndepărtat noi, românii, de la tradiția noastră culinară?

Nu avem o bucătărie la fel de sănătoasă ca cea mediteraneană, de exemplu, însă simplitatea ei și chiar și gustul sunt mult peste acest ”import de tradiție culinară”, mâncarea de tip fast-food!

Slow-food, un curent mondial despre care am citit pentru prima data într-o carte a Prof. Mecinicopschi, își propune „supremația calității asupra cantității prin cultivarea unei percepții ecologice-cultural-spirituale asupra mâncării și actului de a mânca, prin reconstituirea relației dintre om și natură, dintre producător și consumator, relație distrusă de o industrie animată în principal de profit și nu de grija pentru sănătatea dumneavoastră.”

Slow-food ne ajută să redobândim o așezare și o tihnă în servitul mesei, o responsabilitate și nu o ignoranță asupra acestui act extrem de important din viața noastră. Ar fi bine ca acest curent să devină noul stil de viață, asumat și conștient, pentru a preveni procesul deteriorate al alegerilor nutriționale din prezent. Cifrele de obezitate infantile și cele din rândul adulților înregistrează date alarmante, cum nu au arătat niciodată.

Care ar fi problema? Alimentația defectuoasă de zi cu zi, hrana servită în grabă de tip fast-food!

Despre slow-food, nu puteam cuprinde mai bine o definiție, ca cea scrisă aici:

„Acest stil de viață ne va ajuta să ne împăcăm cu noi înșine, cu cei din jurul nostru, cu natura, să ne recăpătăm sănătatea, identitatea și demnitatea de ființă rațională, responsabilă și înțeleaptă, care trăiește conștient și nu doar funcționează.” Prof.dr. Gheorghe Mecinicopschi

Mereu alegeri conștiente în viața de zi cu zi, în dieta voastră zilnică!

Puteţi citi mai multe articole pe această temă, aici.

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Mapamond

  Noua Zeelandă a vaccinat 2,5% din întreaga populație într-o singură zi

  România

  VIDEO. Boncănitul cerbilor, surprins de camerele de monitorizare din pădurile Parcului Național Piatra Craiului

  Mapamond

  Recompensă de la SUA pentru familiile a 10 afgani uciși din greșeală într-un atac cu drona

  Ştiri din Timiș

  A murit Coleta de Sabata, singura femeie rector al Universității Politehnica Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Peste 900 de locuri de muncă vacante prin AJOFM Timiș. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Ana Munteanu, dată exemplu de RoVaccinare. Copilul ei de 8 săptămâni are anticorpi, s-a vaccinat când era însărcinată

  Economic

  La patru luni de la incendiul devastator, Frigoglass a reluat producția la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  O comisie tehnică a Primăriei Timișoara „va analiza holistic” viitoarele investiții din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Sanctuarul de la Parța devine punct muzeal până în 2022, cu peste 400.000 de euro

  Ştiri din Timiș

  Alfred Simonis, despre scandalul cu Dan Dinu: Oamenii de afaceri din Timișoara nu au un partener, ci un adversar în primarul orașului

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici