tion.ro Web analytics

Calitatea alimentelor din dieta de zi cu zi

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Calitatea alimentelor se definește prin trei caracteristici, ce ar fi bine să fie îndeplinite simultan, spre un bun sens și un optim aport de nutrienți către organism, spre buna sa stare și funcționare.
Scris de Lavinia Ceuta - Calitatea alimentelor se definește prin trei caracteristici, ce ar fi bine să fie îndeplinite simultan, spre un bun sens și un optim aport de nutrienți către organism, spre buna sa stare și funcționare.

Aceste trăsături esențiale ale hranei, sunt:

Calitatea senzorială – gust, miros, textură, prospețime etc.
Calitatea nutrițională, prin care se presupune ca alimentul să fie hrănitor;
Inocuitate, alimentul să nu fie contaminat fizico-chimic și biologic.

Gândiți-vă pentu un moment, cum arată coșul vostru de cumpărături, sau când ați citit ultima data eticheta produselor cumpărate?

Ce vă răspundeți?

Eticheta este făcută pentru a fi citită, dragii mei, la fel cum un manual de folosință este citit atunci când cumpărăm un aparat de orice natură ar fi el. Eticheta trebuie să fie citită, iar cunoașterea unor minime noțiuni pentru a putea înțelege ceva despre hrană, eu cred că este o datorie esențială a fiecăruia dintre noi.

Alegem să folosim pentru mașina noastră cel mai bun combustibil, așa e?

Oare, nu este firesc să cunoaștem și să putem alege și ce fel de combustibil folosim pentru buna funcționare a organismului? Răspunsul este important să-l conștientizați, fiecare în parte…

Aș vrea să vă spun că, din păcate, simțurile noastre singure, fără susținerea unor cunoștințe minime, nu ne pot spune nimic despre calitatea nutrițională a alimentelor, pot vorbi numai despre calitatea senzorială a acestora. Iar, producătorii actuali, reclamele produselor și aș putea să spun chiar -cu regret-, întreaga industrie actuală, ”promovează și tentează” pe fiecare dintre noi tocmai cu această calitate senzorială a alimentelor, bazată pe gust, aroma, savoare…

Natura ne-a înzestrat cu simțuri de supraviețuire în mediul nostru de viață, prin instinct și prin propriile simțuri fiind capabili de alegere a hranei de origine animală (vânatul), sau vegetală. Instinctual, avem în programul nostru genetic, puterea de a recunoaște gustul dulce al fructelor coapte, sau cel acru ale celor încă necoapte. Recunoștem gustul amar ale unor compuși toxici din natură, precum și ale unor alimente alterate sau toxice.

Ce putem spune despre alimentele procesate din zilele noastre?

Cum poate organismul să fie receptiv la ceva ce i-ar putea dăuna, dacă alimentele sunt puternic organoleptizate, chimizate, cu mult departe de la gustul firesc și natural?

Ușor, foarte simplu, intervine înșelarea și neglijarea totală a gândului: oare, hrana acesta are proprietăți nutriționale, sau doar are gustul și mirosul atractiv și excelent de bun?

Știm atât de multe despre tehnologia din jur, despre tehnologii și mecanisme actuale, și nu știm prea multe despre noi, despre propriul organism și felul în care el funcționează.
Cum de este posibil și oare este firesc să fie așa?

Învățați despre alimentație, să aveți cunoștințe de bază, pentru a vă putea asigura o prevenție a bolilor prin dieta zilnică. ”Nutriția optimă va reprezenta medicima viitorului”, este bine să fim pregătiți pentru acesta, este firesc să fie așa!

Mereu alegeri conștiente în dieta zilnică, în fiecare pas al vieții voastre, iată calea firească a fiecăruia dintre noi!

Puteţi citi mai multe articole pe această temă, aici.

—————————————————————————————————————

Centre medicale recomandate:

Derma Health SRL
Strada Drubeta 29, Timișoara
0740 000 044

Ultra Med
Adresa mail contact: office@ultra-med.ro
Tel programari:0723372767
Program lucru: luni-vineri 15-20
str Pavel Jumanca, nr 14

Centrul Profilaxia SRL
Str. Arieş nr. 3, et I, Timişoara
Centrul Profilaxia Timisoara – 0256.490.123
Centrul Profilaxia Arad – 0757.168.102

Foto: tgdaily.com

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai noi știri

    Ştiri din Timiș

    Fără apă caldă și căldură pe câteva străzi din Timișoara. Colterm intervine la rețeaua primară

    Ştiri din Timiș

    O firmă din București, interesată să facă macheta digitală a Timișoarei

    Ştiri din Timiș

    Despre emoții și autocunoaștere: ateliere de dezvoltare personală organizate pentru elevi de CJRAE Timiș

    România

    Peste 50% dintre cazurile de Covid-19 înregistrate în țară în prima săptămână din 2022, la nevaccinați

    Eveniment

    UPDATE. Bătrân de 86 de ani, lovit pe trecerea de pietoni de un șofer neatent, în centrul Timișoarei

    Ştiri din Timiș

    Rata de infectare cu Covid a sărit de 21 la mie în Moșnița Nouă. Situația în județ

    Sănătate

    Coronavirus, 18 ianuarie: Peste 16.000 de cazuri în România. Record de infectări în Timiș

    Ştiri din Timiș

    Locuri de lectură și de stare de bine în satele din Timiș. Cum poți face din vis realitate

    România

    Peste 2 milioane de facturi la energie au fost recalculate. Sumele plătite în plus vor fi stornate

    Capitala Culturala

    Ioana Iacob, de la Teatrul German din Timișoara, joacă rolul principal într-un film. Premiera la Berlinala 2022

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici