tion.ro Web analytics

Mâncarea ESTE de mână cu SĂNĂTATEA și STAREA ta

Mâncarea ESTE de mână cu SĂNĂTATEA și STAREA ta

<p>foto: Lavinia Bratu</p>
Tot mai mult, în decursul studiului personal despre oameni, mâncăruri preferate și sincronicități ale vieții, tot mai clar se configurează o convingere personală: hrana pe care o alegem este în funcție de starea pe care o parcurgem. Alegerile sunt în funcție de starea pe care o avem, de parcurs, fie mai conștienți, fie mai influenți, ori neglijenți. Nu poți spune despre om că ar putea fi lipsit de discernământ atunci când alege mâncarea, însă poate fi neglijent, d.p.d.v. al nivelului de cunoaștere. Nu te poți hrăni cu alimente încărcate de chimicale zi de zi, să alegi numai gusturi complicate date de aditivi alimentari care asta fac: doresc a fi dependenți de ele, să cumperi tot mai mult, să dorești același gust înșelător și mâine. Atenție la chimicalele din alimente, atât cât putem, ar fi bine!
Scris de Lavinia Bratu - Tot mai mult, în decursul studiului personal despre oameni, mâncăruri preferate și sincronicități ale vieții, tot mai clar se configurează o convingere personală: hrana pe care o alegem este în funcție de starea pe care o parcurgem. Alegerile sunt în funcție de starea pe care o avem, de parcurs, fie mai conștienți, fie mai influenți, ori neglijenți. Nu poți spune despre om că ar putea fi lipsit de discernământ atunci când alege mâncarea, însă poate fi neglijent, d.p.d.v. al nivelului de cunoaștere. Nu te poți hrăni cu alimente încărcate de chimicale zi de zi, să alegi numai gusturi complicate date de aditivi alimentari care asta fac: doresc a fi dependenți de ele, să cumperi tot mai mult, să dorești același gust înșelător și mâine. Atenție la chimicalele din alimente, atât cât putem, ar fi bine!

La măsura informației pe care o avem, multitudinea de variante și conștiința pe care o accesăm în prezent, este clar că și hrana are un rol major în tot ce înseamnă stare de bine și progres, fie la ani mulți și sănătoși, fie că ne referim la creativitatea de care dăm dovadă, trăindu-ne viața echilibrat și frumos.

Acum mult peste 2000 de ani, Hipocrat – Părintele medicinei, spunea „Hrana să vă fie medicament și medicamentul vostru să fie hrana”. Oare, crezi că astăzi mai e valabilă sau altfel se pune problema? Experiența mea cu oamenii ce vin în cabinet îmi dă curaj a spune că, da, e încă atât de prezent acest îndemn! De actualitate, ar mai fi ceva de adăugat, de-mi este îngăduit: cantitatea de hrană să fie cumpătată, puțin din fiecare și, fugi de chimicalele din mâncare!

Îți amintesc că orice proces de dezvoltare personală, ascedere spirituală sau dorință de schimbare în mai bine, în toate ai nevoie să faci un prim pas. Dacă nu-l faci, practic, în timp este imposibil să progresezi! Este pasul ce vizează starea de sănătatea, susținută de combustibilul zilnic – hrana și nutrienții ce-i conține!  Acest prin pas oglindește felul în care faci alegerile pentru corpul fizic. Când ești sănătos, toate le poți face! De aici înainte pleacă mai departe claritatea minții, inspirația, progresul și prosperitatea. Știu, sunt printre cei care citesc sceptici ce vor spune: „nici poveste, ce treabă are ce bag în gură cu productivitatea mea sau satisfacerea plăcerilor vieții? Din contră!”. Da, poate fi și acesta un nivel de stare și-l respect, la fel cum respect și pe cel al omului conștient, care rezonează cu cele scrise aici. Fiecare avem convingeri ce vin din starea de confort, ori din cercetare. Oricum ar fi, suntem mereu la o clipă de schimbare, fiecare dintre noi!

Fericirea, acceptarea, starea de mulțumire sunt toate realizabile prin exercițiu, așa le putem obține. Nu ne naștem nefericiți, cum nu ne naștem nici fericiți. Devenim într-un fel sau altul, în funcție de ce ne dorim și cum ne poziționăm față de tot ce se petrece în jurul nostru.

„Spune-mi cum te hrănești, să-ți spun cine ești!”, spune o vorbă și are mult sens. Ce facem cu mâncarea facem și cu viața noastră. Hrana pe care o alegem și cantitatea  este o reprezentare dinamică a convingerilor despre noi. Energia preluată din nutrienții hranei generează starea și potențialul la care ne trăim viața. Să fim atenți la noi: cum te simțim înainte de masă! Și, la fel de important, cum te simți după masă. Înafară de satisfacerea gustului, cât de dinamic și câtă energie ai? Caută să știi mai multe despre tine…

„Ceva este în neregulă când ne pomenim cuprinși de o disperare paroxistică fiindcă am mâncat o pâine cu usturoi sau un ecler. Ceva este în neregulă când simțim că trebuie să ne privăm de mâncăruri care ne plac fiindcă credem că vom abuza de ele – sau, de noi! – dacă le îngăduim în viața noastră. Ceva e în neregulă și folosim mâncarea pentru a exprima acest lucru” – Geneen Roth, Când mâncarea ține loc de dragoste.

Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Perioada caniculară dezvoltă apariția afecțiunilor ORL și alergenilor. Sfaturi utile de la specialiști

  Ştiri din Timiș

  Concurs de ocupare a funcţiilor vacante de director şi de director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din județul Timiș

  Utile

  Lucrări Aquatim în Timișoara și alte trei localități din Timiș

  Eveniment

  Primăria din Coșteiu se va ocupa de înmormântarea celor două persoane înecate duminică în râul Timiș

  Ştiri din Timiș

  Florin Piersic revine la Timișoara cu primul spectacol după pandemie

  Eveniment

  Șofer beat și drogat prins de polițiști la volan, la Timișoara. Consumase amfetamină și canabis

  Eveniment

  FOTO. Un bărbat și o femeie, căutați de scafandrii de la ISU. Au intrat în râul Timiș să se răcorească și nu au mai ieșit la mal

  Eveniment

  Tânăr drogat prins de polițiști la volan, în Timiș

  Eveniment

  Zeci de șoferi au rămas pietoni în Timiș, sâmbătă. Tânăr depistat pozitiv la canabis

  Eveniment

  Razie a polițiștilor și jandarmilor la Dub Camp România și Eco-Friendly Experience. Amenzi de aproape 10.000 de lei

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici