tion.ro Web analytics

Mâncarea ESTE de mână cu SĂNĂTATEA și STAREA ta

Mâncarea ESTE de mână cu SĂNĂTATEA și STAREA ta

<p>foto: Lavinia Bratu</p>
Reactualizat la:
Tot mai mult, în decursul studiului personal despre oameni, mâncăruri preferate și sincronicități ale vieții, tot mai clar se configurează o convingere personală: hrana pe care o alegem este în funcție de starea pe care o parcurgem. Alegerile sunt în funcție de starea pe care o avem, de parcurs, fie mai conștienți, fie mai influenți, ori neglijenți. Nu poți spune despre om că ar putea fi lipsit de discernământ atunci când alege mâncarea, însă poate fi neglijent, d.p.d.v. al nivelului de cunoaștere. Nu te poți hrăni cu alimente încărcate de chimicale zi de zi, să alegi numai gusturi complicate date de aditivi alimentari care asta fac: doresc a fi dependenți de ele, să cumperi tot mai mult, să dorești același gust înșelător și mâine. Atenție la chimicalele din alimente, atât cât putem, ar fi bine!
Scris de Lavinia Bratu - Tot mai mult, în decursul studiului personal despre oameni, mâncăruri preferate și sincronicități ale vieții, tot mai clar se configurează o convingere personală: hrana pe care o alegem este în funcție de starea pe care o parcurgem. Alegerile sunt în funcție de starea pe care o avem, de parcurs, fie mai conștienți, fie mai influenți, ori neglijenți. Nu poți spune despre om că ar putea fi lipsit de discernământ atunci când alege mâncarea, însă poate fi neglijent, d.p.d.v. al nivelului de cunoaștere. Nu te poți hrăni cu alimente încărcate de chimicale zi de zi, să alegi numai gusturi complicate date de aditivi alimentari care asta fac: doresc a fi dependenți de ele, să cumperi tot mai mult, să dorești același gust înșelător și mâine. Atenție la chimicalele din alimente, atât cât putem, ar fi bine!

La măsura informației pe care o avem, multitudinea de variante și conștiința pe care o accesăm în prezent, este clar că și hrana are un rol major în tot ce înseamnă stare de bine și progres, fie la ani mulți și sănătoși, fie că ne referim la creativitatea de care dăm dovadă, trăindu-ne viața echilibrat și frumos.

Acum mult peste 2000 de ani, Hipocrat – Părintele medicinei, spunea „Hrana să vă fie medicament și medicamentul vostru să fie hrana”. Oare, crezi că astăzi mai e valabilă sau altfel se pune problema? Experiența mea cu oamenii ce vin în cabinet îmi dă curaj a spune că, da, e încă atât de prezent acest îndemn! De actualitate, ar mai fi ceva de adăugat, de-mi este îngăduit: cantitatea de hrană să fie cumpătată, puțin din fiecare și, fugi de chimicalele din mâncare!

Îți amintesc că orice proces de dezvoltare personală, ascedere spirituală sau dorință de schimbare în mai bine, în toate ai nevoie să faci un prim pas. Dacă nu-l faci, practic, în timp este imposibil să progresezi! Este pasul ce vizează starea de sănătatea, susținută de combustibilul zilnic – hrana și nutrienții ce-i conține!  Acest prin pas oglindește felul în care faci alegerile pentru corpul fizic. Când ești sănătos, toate le poți face! De aici înainte pleacă mai departe claritatea minții, inspirația, progresul și prosperitatea. Știu, sunt printre cei care citesc sceptici ce vor spune: „nici poveste, ce treabă are ce bag în gură cu productivitatea mea sau satisfacerea plăcerilor vieții? Din contră!”. Da, poate fi și acesta un nivel de stare și-l respect, la fel cum respect și pe cel al omului conștient, care rezonează cu cele scrise aici. Fiecare avem convingeri ce vin din starea de confort, ori din cercetare. Oricum ar fi, suntem mereu la o clipă de schimbare, fiecare dintre noi!

Fericirea, acceptarea, starea de mulțumire sunt toate realizabile prin exercițiu, așa le putem obține. Nu ne naștem nefericiți, cum nu ne naștem nici fericiți. Devenim într-un fel sau altul, în funcție de ce ne dorim și cum ne poziționăm față de tot ce se petrece în jurul nostru.

„Spune-mi cum te hrănești, să-ți spun cine ești!”, spune o vorbă și are mult sens. Ce facem cu mâncarea facem și cu viața noastră. Hrana pe care o alegem și cantitatea  este o reprezentare dinamică a convingerilor despre noi. Energia preluată din nutrienții hranei generează starea și potențialul la care ne trăim viața. Să fim atenți la noi: cum te simțim înainte de masă! Și, la fel de important, cum te simți după masă. Înafară de satisfacerea gustului, cât de dinamic și câtă energie ai? Caută să știi mai multe despre tine…

„Ceva este în neregulă când ne pomenim cuprinși de o disperare paroxistică fiindcă am mâncat o pâine cu usturoi sau un ecler. Ceva este în neregulă când simțim că trebuie să ne privăm de mâncăruri care ne plac fiindcă credem că vom abuza de ele – sau, de noi! – dacă le îngăduim în viața noastră. Ceva e în neregulă și folosim mâncarea pentru a exprima acest lucru” – Geneen Roth, Când mâncarea ține loc de dragoste.

Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Sănătate

  Bolnavii de Covid-19 vor fi tratați într-un spital mobil, la Timișoara. Primăria ia bani de la fântâni, o parcare mare și alte investiții
  Medicii din prima linie în lupta cu coronavirusul primesc o mână de ajutor de la primărie. S-au alocat 13 milioane de lei pentru ca Spitalul „Victor Babeș” să poată cumpăra un așa-zis spital mobil ATI. Este vorba despre un container cu 15 paturi, care va fi dotat cu toată aparatura necesară pentru ca medicii să poată trata bolnavii de Covid-19.

  Sănătate

  Bolnavii au nevoie de sânge! Haideți să donați, la Timișoara!
  În România este stare de urgență, circulația este permisă doar în condiții speciale, iar unul dintre motivele pentru care vă puteți deplasa, specificate în Ordonanța Militară nr. 3, este donarea de sânge. Haideți, la Timișoara, să donați sânge! 1

  TION ITCom

  Care sunt cele mai bune laptopuri de gaming?
  Din ce în ce mai mulți dintre noi ne bucurăm de jocurile video, fie pe calculator, fie pe consolă. Însă dacă ești un jucător profesionist, va trebui să te asiguri că folosești unul dintre cele mai bune laptopuri de gaming de pe piață, dacă vrei să te bucuri de cea mai bună experiență, viteză și performanță.

  România

  Trecem la ora de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte
  În noaptea de sâmbătă, 28 martie, spre duminică, 29 martie, se va trece de la ora de iarnă la cea de vară. Altfel spus, ceasurile se vor da înainte cu o oră, iar ora 3.00 va deveni ora 4.00.

  Ştirile judeţului Timiş

  Pentru Cupio, România e ACASĂ. Brandul timișorean susține Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”
  Cupio, brandul românesc de produse cosmetice și de îngrijire personală, fondat în Timișoara, donează suma de 40.000 de lei Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, sprijinind, astfel, lupta împotriva virusului COVID-19.

  Sănătate

  Echipamente medicale de protecție și dezinfectant pentru mai multe instituții din Timiș
  Ajutor din partea guvernului, prin IGSU, în lupta împotriva noului coronavirus, în județul Timiș. Trei instituții și două spitale, cu toate esențiale în plină pandemie, au primit aproape 3000 de costume de protecție și 180 de litri de dezinfectant. 5

  Sănătate

  Testare masivă pentru coronavirus în Timișoara? Primarul explică de ce nu pot fi testați toți timișorenii
  Nicolae Robu își declină competența și spune că nu el trebuie să decidă dacă timișorenii să fie testați masiv pentru coronavirus, așa cum se întâmplă în București. Edilul-șef crede însă că nu este o idee bună să fie folosite teste rapide. Ar vrea totuși să fie lărgită definiția de caz. 22

  Sănătate

  Primarul Robu, despre restricțiile de la Spitalul „Victor Babeș”: Nu e normal ca unii doctori din alte județe să stea la băut, relaxați
  Medicii din Timișoara lucrează în prima linie în pandemia de coronavirus, iar cei din alte județe ar putea sta la băut! Pare uimitor, dar asta spune primarul Nicolae Robu, întrebat ce părere are despre decizia luată de conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara ca aici să fie primiți doar pacienți din Timiș. 26

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.