Mâncarea ESTE de mână cu SĂNĂTATEA și STAREA ta

Mâncarea ESTE de mână cu SĂNĂTATEA și STAREA ta

<p>foto: Lavinia Bratu</p>
Reactualizat la:
Tot mai mult, în decursul studiului personal despre oameni, mâncăruri preferate și sincronicități ale vieții, tot mai clar se configurează o convingere personală: hrana pe care o alegem este în funcție de starea pe care o parcurgem. Alegerile sunt în funcție de starea pe care o avem, de parcurs, fie mai conștienți, fie mai influenți, ori neglijenți. Nu poți spune despre om că ar putea fi lipsit de discernământ atunci când alege mâncarea, însă poate fi neglijent, d.p.d.v. al nivelului de cunoaștere. Nu te poți hrăni cu alimente încărcate de chimicale zi de zi, să alegi numai gusturi complicate date de aditivi alimentari care asta fac: doresc a fi dependenți de ele, să cumperi tot mai mult, să dorești același gust înșelător și mâine. Atenție la chimicalele din alimente, atât cât putem, ar fi bine!
Scris de Lavinia Bratu - Tot mai mult, în decursul studiului personal despre oameni, mâncăruri preferate și sincronicități ale vieții, tot mai clar se configurează o convingere personală: hrana pe care o alegem este în funcție de starea pe care o parcurgem. Alegerile sunt în funcție de starea pe care o avem, de parcurs, fie mai conștienți, fie mai influenți, ori neglijenți. Nu poți spune despre om că ar putea fi lipsit de discernământ atunci când alege mâncarea, însă poate fi neglijent, d.p.d.v. al nivelului de cunoaștere. Nu te poți hrăni cu alimente încărcate de chimicale zi de zi, să alegi numai gusturi complicate date de aditivi alimentari care asta fac: doresc a fi dependenți de ele, să cumperi tot mai mult, să dorești același gust înșelător și mâine. Atenție la chimicalele din alimente, atât cât putem, ar fi bine!

La măsura informației pe care o avem, multitudinea de variante și conștiința pe care o accesăm în prezent, este clar că și hrana are un rol major în tot ce înseamnă stare de bine și progres, fie la ani mulți și sănătoși, fie că ne referim la creativitatea de care dăm dovadă, trăindu-ne viața echilibrat și frumos.

Acum mult peste 2000 de ani, Hipocrat – Părintele medicinei, spunea „Hrana să vă fie medicament și medicamentul vostru să fie hrana”. Oare, crezi că astăzi mai e valabilă sau altfel se pune problema? Experiența mea cu oamenii ce vin în cabinet îmi dă curaj a spune că, da, e încă atât de prezent acest îndemn! De actualitate, ar mai fi ceva de adăugat, de-mi este îngăduit: cantitatea de hrană să fie cumpătată, puțin din fiecare și, fugi de chimicalele din mâncare!

Îți amintesc că orice proces de dezvoltare personală, ascedere spirituală sau dorință de schimbare în mai bine, în toate ai nevoie să faci un prim pas. Dacă nu-l faci, practic, în timp este imposibil să progresezi! Este pasul ce vizează starea de sănătatea, susținută de combustibilul zilnic – hrana și nutrienții ce-i conține!  Acest prin pas oglindește felul în care faci alegerile pentru corpul fizic. Când ești sănătos, toate le poți face! De aici înainte pleacă mai departe claritatea minții, inspirația, progresul și prosperitatea. Știu, sunt printre cei care citesc sceptici ce vor spune: „nici poveste, ce treabă are ce bag în gură cu productivitatea mea sau satisfacerea plăcerilor vieții? Din contră!”. Da, poate fi și acesta un nivel de stare și-l respect, la fel cum respect și pe cel al omului conștient, care rezonează cu cele scrise aici. Fiecare avem convingeri ce vin din starea de confort, ori din cercetare. Oricum ar fi, suntem mereu la o clipă de schimbare, fiecare dintre noi!

Fericirea, acceptarea, starea de mulțumire sunt toate realizabile prin exercițiu, așa le putem obține. Nu ne naștem nefericiți, cum nu ne naștem nici fericiți. Devenim într-un fel sau altul, în funcție de ce ne dorim și cum ne poziționăm față de tot ce se petrece în jurul nostru.

„Spune-mi cum te hrănești, să-ți spun cine ești!”, spune o vorbă și are mult sens. Ce facem cu mâncarea facem și cu viața noastră. Hrana pe care o alegem și cantitatea  este o reprezentare dinamică a convingerilor despre noi. Energia preluată din nutrienții hranei generează starea și potențialul la care ne trăim viața. Să fim atenți la noi: cum te simțim înainte de masă! Și, la fel de important, cum te simți după masă. Înafară de satisfacerea gustului, cât de dinamic și câtă energie ai? Caută să știi mai multe despre tine…

„Ceva este în neregulă când ne pomenim cuprinși de o disperare paroxistică fiindcă am mâncat o pâine cu usturoi sau un ecler. Ceva este în neregulă când simțim că trebuie să ne privăm de mâncăruri care ne plac fiindcă credem că vom abuza de ele – sau, de noi! – dacă le îngăduim în viața noastră. Ceva e în neregulă și folosim mâncarea pentru a exprima acest lucru” – Geneen Roth, Când mâncarea ține loc de dragoste.

Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Eveniment

  Un bărbat s-a oprit cu mașina într-un zid, la Lovrin. A ajuns la spital
  Accident rutier, joi seară, în apropiere de Lovrin. Un șofer a pierdut controlul volanului, a ieșit de pe carosabil și s-a oprit într-un zid. În urma impactului bărbatul a fost rănit și transportat la spital.

  Ştirile judeţului Timiş

  Reabilitarea Cinematografului Freidorf, selectată pentru finanțare. Proiectul ajunge la ADR Vest
  Proiectul de reabilitare a cinematografului din Freidorf a fost selectat de GAL Freidorf pentru finanțare. Ajunge în curând la ADR Vest, după care primăria va putea porni licitația pentru execuție. Urmează să fie transformat în centru educațional de cartier. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  SDM cumpără peste 200 de tone de vopsea, 60 de tone de microbile reflectorizante și alte materiale cu peste 800.000 de euro
  Societatea primăriei se pregătește serios de întreținerea marcajelor rutiere din Timișoara, pentru care are monopol încă de acum câțiva ani. Cumpără peste 200 de tone de vopsea, 60 de tone de microbile reflectorizante și alte materiale auxiliare. Pune la bătaie peste 800.000 de euro. Primește peste 1 milion de euro de la primărie, cam în fiecare an, pentru marcajele rutiere. 6

  Ştirile judeţului Timiş

  Contract nou pentru deszăpezire, până în 15 ianuarie 2022. Brantner poate primi peste 300.000 de euro
  Primăria Timișoara a încheiat un nou contract subsecvent pentru deszăpezire, cu societatea de salubritate Brantner din Cluj-Napoca, cu o valabilitate de un an. Este al treilea contract subsecvent, mai ieftin decât cel semnat în aceeași perioadă a anului trecut, când suma era mai mult decât dublă. 2

  Eveniment

  Bărbat dat în urmărire națională pentru furt, prins de jandarmi în Timiș
  Un bărbat care era dat în urmărire națională a fost prins de jandarmi, în Timiș. Tânărul era căutat pentru furt, iar acum va trebui să-și ispășească pedeapsa.

  Eveniment

  Un migrant din Afganistan a murit într-o pensiune din Timișoara, după ce ar fi luat o supradoză
  Un migrant a fost găsit decedat într-o pensiune din Timișoara. Bărbatul a murit după ce ar fi luat o supradoză, conform unor surse. Autoritățile nu au putut confirma informația, însă a fost deschis un dosar penal pentru moarte suspectă. 5

  Eveniment

  UPDATE. Cinci bărbați mascați și înarmați cu cuțit au tâlhărit doi timișoreni, în propria locuință
  Cinci tâlhari, care au intrat în toiul nopții cu cagule pe cap și înarmați cu cuțit, în locuința a doi timișoreni, au fost prinși de polițiști. Bărbații sunt reținuți, iar prejudiciul a fost recuperat, însă nu în totalitate. UPDATE. Tâlharii au fost arestați preventiv 16

  Ştirile judeţului Timiş

  Pachete de îngrijire pentru persoanele defavorizate din Timișoara. Cine beneficiază și cum vor fi împărțite
  Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Timișoara începe de mâine, 22 ianuarie și până în 5 martie, distribuirea pachetelor de igienă pentru persoanele defavorizate. Beneficiarii vor fi nevoiți să vină să ridice pachetele cu actul de identitate.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici