
De ce ținem post? Răspunsul este particular fiecăruia dintre noi, iar rezultatele sunt și ele asemenea. Ce putem căuta cu toții este poate nevoia de atenție, de simplitate și o mai bună viziune și claritate a vieții. Iar acestea se pot traduce mai simplu: SĂNĂTATE! Să ne fie de folos cele scrise aici, iar perioada de post ce vine să ne facă mai atenți și mai buni cu noi și cu cei din jurul nostru!

Corpurile noastre sunt alcătuite ”din ceea ce mâncăm”, aceasta presupune că dieta "alimentează" corpurile, fiind și ”cheia” prin care ne protejăm împotriva bolilor, menținând o greutate sănătoasă și o stare de bine, în general. Cu toate acestea, realizarea unui regim alimentar sănătos, echilibrat poate fi greu de obținut pentru mulți dintre noi. Îmi propun ca până la sfârșitul acestui articol să știți ce alimente să puneți pe farfurie și de ce, astfel încât să puteți face modificările necesare pentru a vă simți minunat.
O masă corect formată, ce respectă proporția crudului și corecta asociere a nutrienților, ar trebui să ne facă a ne simți plini de energie, vitalizați și în niciun caz să ne îndemne la somn. Dacă ne este somn după masă, înseamnă că energia pe care o cheltuie organismul pentru digestie este mai mare decât cea pe care o aduce hrana, ca și aport de energie, înseamnă că anumite combinații fac digestia foarte greoaie și, în loc să ne hrănim cu nutrienți, noi ne luăm din vitalitate și energie. ”Dăm de lucru organismului nostru”, de parcă ”nu suntem cu el”, ci am fi ”împotriva lui”!
Atunci când neurotransmițătorii se găsesc în cantitate suficientă în organism, starea noastră generală, fizică-emoțională-psihică, este una bună. La cel mai mic dezechilibru sau la o epuizare a acestora, apare un apetit diferit, unele persone ar mânca continuu – în mod deosebit dulciuri sau produse cu amidon! -, altele se înfometează și încearcă să facă față stărilor sufletești în care se află. (Loarca-Pina, G et. al. 1996)
Azi în Timișoara
Marți, 6 iunie, puteți participa la un atelier de explorare senzorială prin mișcare în Parcul Botanic sau la un spectacol de teatru În Spatele Casei. Mai mult, la librăria La Două Bufnițe are loc un atelier de lectură pentru copii.
Capitală Culturală
Un spectacol muzical adresat persoanelor cu deficiențe de auz, ateliere și scoli de dans, acțiuni de recuperare a muzicii pierdute. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele pe care Asociația Noi Re-Creăm le pregătește în această vară la Timișoara.
Capitală Culturală
Ce au în comun Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov? Mai multe aspecte, cel mai nou fiind un proiect cultural. Este vorba despre „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat”, care își propune promovarea reciprocă a unor valori culturale comune celor trei orașe.
1
Eveniment
Accident de circulație, luni, pe bulevardul Republicii din Timișoara. Un bărbat de 51 de ani a ajuns la spital după ce a căzut în cap de pe trotinetă. Polițiștii au deschis un dosar penal.
4
Eveniment
Noroc mare pentru un copil de un an și șapte luni, în Timiș. Micuțul a căzut într-un bazin cu apă aflat în curtea casei și s-a înecat. Polițiștii ajunși rapid la fața locului au început manevrele de resuscitare și, după ce l-au predat medicilor, copilul a fost readus la viață.
1
Ştiri din Timiș
Data de 5 iunie este desemnată de Programul Națiunile Unite pentru Mediu „Ziua Mondială a Mediului”, iar în 2023 se împlinesc 50 de ani de la debutul organizării acestui eveniment. În acest an, campania poartă numele „Combate poluarea cu plastic!”, iar Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a pregătit mai multe acțiuni specifice în următoarele zile.
1
Ştiri din Timiș
La inițiativa Asociației „Acasă în Banat”, în această săptămână va avea loc o nouă ediție a evenimentului Color the Village/Colorează Satul. Peste 450 de voluntari din toată țara vor zugrăvi 30 de case din satul Valeapai, comuna Ramna, județul Caraș-Severin. Numărul voluntarilor îl depășește pe cel al locuitorilor din sat.
1
Ştiri din Timiș
De la începutul acestui an şi pȃnă la finalul lunii mai, reprezentanții Protecției Copilului au primit 411 sesizări de abuz și neglijare, din care 360 au fost confirmate. Statistica a fost prezentată luni, când în țara noastră a fost instituită în urmă cu mai mulți ani Ziua împotriva violenţei asupra copilului.