
Proclamația de la Timişoara a fost citită în 11 martie 1990 din balconul Operei de George Șerban. A fost primită cu entuziasm de peste 15.000 de timișoreni. Au trecut 32 de ani, și „poate că multe paragrafe din Proclamație par astăzi naive”, dar a fost „un strigăt disperat de revoltă împotriva noii puteri şi a tentativelor acesteia de a perpetua un sistem criminal”.
Pastorul Laszlo Tokes a semnat, sâmbătă, Proclamaţia de la Timişoara la... 25 de ani după ce aceasta era citită în Piaţa Operei din Timişoara.
Proclamaţia de la Timişoara a fost citită în 11 martie 1990 din balconul Operei. De atunci au trecut 25 de ani, iar punctele ei au rămas pentru unii doar nişte fraze care nu se pun în practică. Liana Şerban, soţia regretatului George Şerban, cel care a inițiat această proclamație, spune că efectele neaplicării a Punctului 8 se resimt chiar și în prezent.
Pe 12 martie 1990 era adoptată Proclamația de la Timișoara. După 23 de ani de la acel eveniment, cel mai important punct al proclamației, Punctul 8, în care se cerea ca niciun fost membru al nomenclaturii comuniste sau al Securității să nu aibă dreptul de a deține funcții publice pe o perioadă de zece ani sau trei legislaturi consecutive, nu a fost pus în practică. După mai bine de două decenii de la acel eveniment petrecut în Piaţa Operei, transformarea Punctului 8 în lege pare un vis tot mai îndepărtat.
Capitală Culturală
,,Inedit” este cuvântul folosit de organizatorii evenimentului pentru a descrie cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional TimOrgelFest. Manifestarea va avea loc în perioada 1-29 octombrie la Timișoara.
Ştiri din Timiș
A patra ediție a festivalului „Ceaunul Chișozean” va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, în satul Chișoda. Participanții se vor delecta cu preparate la ceaun, muzică și dansuri populare.
Azi în Timișoara
Miercuri, 27 septembrie, începe Concursul Remember Enescu și Timișoara Fashion Week. Mai puteți merge la spectacole de teatru sau la expoziții.
Eveniment
Accident de circulație, marți seară, la intersecția Căii Alexandru Ioan Cuza cu strada Aristide Demetriade, la Timișoara. Un bărbat de 62 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni. Polițiștii au deschis un dosar penal.
1
Ştiri din Timiș
Muzeul de Artă din Timișoara beneficiază în anul Capitalei Culturale Europene de mai multe dotări importante. În cadrul laboratorului vizitabil de restaurare a operelor de artă, piesa de rezistență o reprezintă microscopul Hirox, unic într-un muzeu din România, deținut doar de companii private, care a costat 775.000 de lei. În laborator face practică Anastasija Antić, o tânără masterandă din Serbia.
Eveniment
Percheziții ale polițiștilor timișoreni de la crimă organizată, la Tulcea. Oamenii legii au săltat doi bărbați care au distribuit pe internet materiale pornografice cu o minoră de 14 ani din Timiș. Mai multe persoane vor fi aduse la audieri la Timișoara.
Capitală Culturală
Un adevărat maraton de teatru va avea loc la finalul săptămânii în Timișoara. Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” se va desfășura în premieră în zece spații din oraș, fiind organizat de Asociația Bis din Sibiu. Manifestarea are loc de mai mulți ani în fosta Capitală Europeană a Culturii, și pentru că orașul de pe Bega deține anul acesta titlul, cei de la Asociația Bis, cu sprijin financiar de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, organizează „25 de ore de teatru non-stop” la Timișoara după modelul sibian de succes.