După câteva luni de cercetare, documentare grafică și fotografică a elementelor arhitecturale de patrimoniu din patru orașe distincte (Timișoara, Subotica, Szeged și Odesa), Asociația Prin Banat propune o serie de evenimente (expoziții, ateliere, proiecții) dedicate patrimoniului arhitectural comun celor patru orașe, care se vor derula în perioada 14 - 19 septembrie, la Timișoara.
Miercuri, 24 august, Ucraina a sărbătorit 31 de ani de independență, această dată marcând totodată jumătate de an de apărare împotriva agresiunii ruse. La Timișoara s-au desfășurat mai multe activități cu refugiații. A fost realizată o pictură murală în semn de solidaritate, iar seara, pe clădirea Operei Naționale au avut loc proiecții.
Ambulanța pentru Monumente - Banat a anunțat prima intervenție majoră de anul acesta - „Consolidarea angelică de la Bobda”. În 2021 s-au făcut primele lucrări asupra mausoleului, iar anul acesta începe efectiv salvarea lui. Se vor face intervenții asupra acoperișului de deasupra balconului, grav deteriorat, dar se va încerca și punerea în siguranță a cupolei. Poți dona și tu orice sumă pentru materialele necesare.
Castelul de Apă din Iosefin se pregătește de un nou capitol. Se fac mici amenajări în interior, se păstrează originalul în mare parte. Va deveni în 2023 un centru cultural alternativ, deschis publicului. Șantierul nu-l ține însă blocat, chiar „primește musafiri”. Primii au fost studenții de la Arhitectură.
De mai bine de șase decenii, Turnul din Apă din Iosefin n-a mai fost folosit în scopul pentru care a fost ridicat. Acum a intrat în șantier, „pregătindu-se pentru un nou capitol”. Va deveni un spațiu multifuncțional neconvențional pentru evenimente. „Din punct de vedere tehnic, o astfel de construcție este spectaculoasă”, astfel, studenții de la Arhitectură, Construcții, Istorie și nu numai, sunt invitați să viziteze șantierul.
Capitală Culturală
Caravana ROD s-a oprit din nou în cartierul Blașcovici. Este al patrulea an în care, în fața blocurilor de pe strada Dunării, a avut loc singurul festival al cartierului.
Ştiri din Timiș
Vineri, 11 octombrie, Asociația LOGS a inaugurat pictura murală „wAll of us” la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara. Pictura a fost realizată de artistul timișorean Andrei Drăgan, alături de o echipă de artiști localnici.
Ştiri din Timiș
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara va fi gazda unui eveniment dedicat practicii de yoga. Participarea este gratuită și veți avea ocazia de a învăța posturi de yoga, meditație și tehnici de respirație.
Capitală Culturală
Lucrările unor artiști din România, Grecia și Ungaria vor fi prezentate în cadrul expoziției „This-Connected :: Living Exhibition” la Galeria 5 din Timișoara.
Ştiri din Timiș
ADVERTORIAL. Caravana ROENEF, un proiect destinat promovării eficienței energetice pentru clădiri, organizat în colaborare cu ING Bank România, a ajuns recent la Timișoara, aducând cu ea o casă demonstrativă, realizată conform standardelor nZEB (nearly Zero Energy Building). Joi și vineri, Piața Victoriei s-a transformat într-un spațiu de expunere pentru soluții inovatoare în construcții, orientate către eficiență energetică și sustenabilitate.
Ştiri din Timiș
ADVERTORIAL. Fotbalul este unul dintre cele mai iubite sporturi în rândul copiilor, mai ales al băieților. De asemenea, din ce în ce mai multe fete au devenit pasionate de sportul cu balonul rotund. Campionatele naționale și cele mondiale au atras atenția micuților care și-au găsit idoli printre marii fotbaliști, al căror exemplu visează să-l urmeze.
Ştiri din Timiș
Polițiștii locali din Timișoara au fost instruiți cum să intervină atunci când acordă primul ajutor unor persoane care au nevoie de sprijin în stradă.
Mapamond
Mişcarea japoneză Nihon Hidankyo, ce reuneşte supravieţuitori ai bombardamentelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki din 1945, a câştigat vineri Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2024, pentru ''eforturile sale pentru a se ajunge la o lume fără arme nucleare'', a anunţat preşedintele Comitetului Nobel norvegian.