Ziua Pasaportului Romanesc, sarbatorita si la Timisoara

De B.A.M.
Ziua Pasaportului Romanesc, sarbatorita si la Timisoara
Ziua Pasaportului Romanesc, sarbatorita si la Timisoara
Săptămâna viitoare, pe 19 martie este „Ziua aniversară a Paşaportului Românesc”, care în acest an se află la a 7-a ediţie. Vedeţi ce evenimente se pregăteşte cu această ocazie Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din Timiş.

La data de 19 martie 1912, prin promulgarea în Înaltul Decret Regal nr. 1758/19.03.1912 a „Legii asupra paşapoartelor”, a intrat în vigoare, practic, prima lege modernă în domeniu.

În prezent, activitatea în acest domeniu este reglementată de Legea nr. 248/2005 privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Hotărârea Guvernului nr. 94/2006 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru a marca acest eveniment, în zilele de 18 şi 19 martie, la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din cadrul Instituției Prefectului Județul Timiş, vor fi expuse documente de călătorie care au fost emise de-a lungul timpului de serviciile de profil, iar cetăţenii care doresc informaţii suplimentare se pot adresa lucrătorilor serviciului.

De la începutul anului 2013 şi până în prezent Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din cadrul Instituției Prefectului Județul Timiş a preluat aproximativ 2325 de cereri pentru eliberarea unui  paşaport electronic şi 1376 pentru paşaport temporar – ponderea o reprezintă paşaportul electronic, aproximativ 62 la sută. Totodată, a fost eliberat un număr de 3481 paşapoarte.

În ceea ce priveşte restricţiile la libera circulaţie implementate în aceeaşi perioadă, le-a fost limitat dreptul la libera circulaţie în străinătate unui număr de 163 persoane, ca urmare a hotărârilor definitive comunicate de către instanţele de judecată.

Taxa pentru emiterea unui paşaport electronic este de 276 lei şi se eliberează în termen de 14 zile calendaristice, iar taxa pentru emiterea unui paşaport temporar este de 216 lei şi se eliberează, de regulă, în aceeaşi zi (2 ore) sau în cel mult trei zile, conform Legii nr. 248/2005.

Programul de lucru este următorul: luni, marţi, joi şi vineri între 08:30 – 16:30, iar miercuri între 08:30 – 18:30. Sediul serviciului este în Complexul Comercial Iulius Mall, str. Demetriade, nr. 1, la demisol.

Începând din luna februarie 2013, s-au deschis puncte de lucru mobile în localităţile Lugoj (21.02.2013) – str. Bucegi, nr. 21 – şi Sânnicolau Mare (26.02.2013) – str. Republicii, nr. 14 –, urmând ca în scurt timp să fie inaugurate astfel de puncte de lucru la Jimbolia şi Deta; acestea din urmă vor funcţiona doar o dată pe lună.

La Lugoj programul este –  în fiecare zi de joi, între orele 10:00-15:00, iar la Sânnicolau Mare în zilele de marţi, o dată la 2 săptămâni, în același interval orar. În cadrul punctelor de lucru mobile sunt preluate doar cereri pentru eliberarea unui paşaport electronic şi se eliberează, de asemenea, doar paşapoarte electronice.

Istoria pasaportului romanesc intr-o expozitie la Timisoara

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor