Ziua Judetului Timis, marcata pentru prima data. Anul viitor evenimentele vor fi de o mai mare amploare

De Adrian Panduru
4Comentarii
Ziua Judetului Timis, marcata pentru prima data. Anul viitor evenimentele vor fi de o mai mare amploare
© Tion: Ziua Judetului Timis, marcata pentru prima data. Anul viitor evenimentele vor fi de o mai mare amploare
La Palatul Administrativ din Timișoara se sărbătorește pentru prima dată Ziua Județului Timiș. Expoziții, spectacole și alocuțiuni – toate fac parte din evenimentele organizate cu ocazia acestei zile.

Consilierii județeni din mandatul care nu demult s-a încheiat au aprobat sărbătorirea Zilei Județului Timiș printr-o hotărâre din iarna acestui an. De ce 28 iulie? Pentru că 28 iulie 1919 reprezintă data la care a fost instaurată administraţia românească în judeţul Timiş, când a fost instalat în funcţia de prefect dr. Aurel Cosma, care a preluat administraţia în numele statului român în judeţul Timiş, Timişoara şi în zona din fostul comitat Torontal, care a revenit României prin hotărârile Conferinţei de Pace de la Paris.

În deschiderea evenimentului a cântat Fanfara Pro Amiciția, după care a fost prezentată semnificația acestei zile.

Manifestarea nu a avut prea mult „timp” pentru organizare, ținând cont că noii consilieri numai ce și-au intrat în funcție, după alegeri. Liderul CJ Timiș Sorin Grindeanu a spus că următoarea marcare a Zilei Județului Timiș va fi de o mai mare amploare.

„Eu vă promit că anul viitor vom organiza lucrurile la o scară mai mare. A fost o decizie bună cea din primăvara acestui an, de a avea o zi a județului. Le urez la mulți ani tuturor locuitorilor județului Timiș, la mulți ani Timiș”, a spus Sorin Grindeanu, președintele Consiliului Județean Timiș.

La manifestare au fost prezenți consilieri județeni, angajați ai administrației județene și diferiți invitați.

„Data de 28 iulie are o semnificație deosebită din punct de vedere istoric. Astăzi sărbătorim pentru prima dată Ziua județului Timiș și sunt convins că de-a lungul anilor va deveni o tradiție. Timișul este teritoriul mai multor etnii, tradiții, culturi”, a spus prefectul de Timiș Mircea Băcală.

Sunt vernisate mai multe expoziții. Este prezent maestrul Ștefan Popa Popa`S, dar și pictorul Petru Galiș, alături de alte personalități ale lumii culturale și artistice.

„Omagiem un eveniment istoric deosebit de important, cu o profundă semnificație pentru istoria poporului român. Aici, cu adevărat am știut noi și cei dinaintea noastră să ne respectăm unii pe alții, dincolo de tot ce ne diferențiază, să împărtășim fiecare din valorile celuilalt și să avem grijă să nu preluăm ceea ce vedem rău la celălalt. Astăzi suntem un model de armonie și împreună ne străduim să ne creem o calitate a vieții cât mai bună”, a spus primarul Timișoarei Nicolae Robu.

Programul, în continuare, al Zilei Județului Timiș:

De la ora 17.00 a început vernisarea expozițiilor tematice: expoziție de heraldică și monografie bănățeană (parterul Palatului Administrativ), expoziție a Arhivelor Naționale, documente vechi ale județului Timiș și blazoane nobiliare (etajul I), expoziția Timișul în imagini (etajul II).

Tot aici au loc demonstrații de olărit și sculptură în lemn, expoziție de etnografie și expoziție Popa’s (pe holul Sălii Multifuncționale din Palatul Administrativ).

La ora 18 are loc un spectacol al Ansamblului Banatul, în Sala Multifuncțională.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor