Ziua internaţională a copiilor străzii, 21 martie 2008

1Comentariu
Ziua internaţională a copiilor străzii, 21 martie 2008
Astăzi se sărbătoreşte în toată lumea Ziua Internaţională a Copiilor Străzii. Această zi a fost stabilită în 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional “Prietenii copiilor străzii”, desfăşurat la Varşovia.

Instituirea unei astfel de zile a apărut ca un demers necesar pentru a readuce, an de an, în conştiinţa comunităţii internaţionale, responsabilitatea fiecărei naţiuni şi a fiecăruia dintre noi de a respecta şi promova drepturile fundamentale ale copiilor şi, mai ales, ale copiilor străzii.

O zi a copiilor care trăiesc pe stradă poate fi considerată o invitaţie la reflecţie, la autocontrol, cel puţin al limbajului, făcându-se apel la capacitatea de înţelegere umană că dincolo de etichete (“aurolac”, “boschetar”) se află fiinţe cu traume, sentimente, speranţe asemănătoare cu ale tuturor oamenilor. Fiinţe care au nevoie nu numai de ajutor material, medical, psihologic, dar şi de acceptarea şi dragostea semenilor lor.

Pentru a marca această zi, dar mai ales pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia copiilor străzii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş derulează astăzi o campanie de informare şi sensibilizare a opiniei publice cu privire la acest fenomen. Concret, între orele 11.00-17.00, la intrarea principală în Parcul Central, se află o echipă formată din asistenţi sociali, asistenţi stradali şi psihologi, care vor distribui trecătorilor materiale informative şi vor face cunoscute serviciile oferite copiilor aflaţi în dificultate de către DGASPC Timiş. Acţiunea se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Timiş şi al Organizaţiei World Vision.

Înainte de 1989, existenţa copiilor fără adăpost era total negată. Este adevărat că numărul copiilor străzii era mult mai mic decât în prezent. Putem vorbi doar de copiii care părăseau mediul familial, fără însă ca ei să fi putut da naştere la grupuri pentru care strada să le fi fost mediu permanent de viaţă. În România, legislaţia care vizează direct copiii străzii a apărut abia în 1997, ea fiind adaptată şi modificată ulterior. În prezent, protecţia copiilor aflaţi în dificultate este reglementată de Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

În judeţul Timiş, DGASPC Timiş derulează programe de reabilitare a copiilor străzii prin intermediul Adăpostului de zi şi de noapte pentru copiii străzii (Timişoara, strada I. Slavici nr. 48) şi a Serviciului de Readaptare şi Reabilitare Psihosocială (str. Căpitan Damşescu nr. 53).
În cadrul Serviciului de Readaptare şi Reabilitare Psihosocială serviciile oferite sunt următoarele:
-asigurarea îngrijirii fizice şi medicale – în special dezintoxicarea şi tratarea dependentei de substanţe volatile, pe toata perioada plasării în centru—pentru 14 copii;
-elaborarea strategiei individuale recuperatorii în cadrul echipei de lucru şi stabilirea termenilor contractului cu beneficiarii;
-derularea strategiei educationale si de formare a deprinderilor de viaţă independentă;
-educatie pentru sănătate şi igienă, educaţie sexuală şi conştientizarea efectelor consumului de substanţe volatile;
-alfabetizare şi initiere în utilizarea de computere în scopul inducerii motivaţiei pentru asimilarea de cunoştinţe;
-asigurarea petrecerii timpului liber prin activităţi de stimulare a creativităţii, a motricităţii şi a învăţării (clubul de informatică, şedintele de art-terapie, activităţi sportive, vizionare de filme, excursii organizate, tabere, etc)
-implementarea strategiei recuperatorii prin metode ca: terapia individuala şi de grup, consiliere, centrarea pe sarcini;
-evaluarea saptamanala, in cadrul echipei pluridisciplinare, impreuna cu beneficiarul a progreselor si stabilirea sarcinilor urmatoare;
-medierea contactului cu familia şi optimizarea relatiei intrafamiliale, acolo unde este posibil;
-identificarea alternativelor în cadrul familiei lărgite.
-participarea la formarea de asistenti maternali profesionişti, specializaţi în îngrijirea şi recuperarea copiilor străzii, în colaborare cu Serviciul Alternative de Tip Familial din cadrul aparatului propriu al DGASPC Timiş;
-pregătirea copilului în vederea aplicării unei măsuri de protecţie pe termen lung;
-prevenirea post-intervenţie (care să reduca riscurile de „recădere”) şi suport în acomodarea la schimbare;
-campanii de informare şi sensibilizare a opiniei publice privind protecţia copilului.

În cursul anului 2007, în cadrul Adăpostului de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii au fost înregistraţi 104 beneficiari (56% din judeţul Timiş şi 44% din alte judeţe). Serviciile oferite sunt următoarele:
-asigurarea serviciilor de tip rezidenţial pentru 18 copii ai străzii (aflaţi temporar pe stradă), pe o perioadă determinată de timp (până la identificarea şi stabilirea unei măsuri de protecţie optime).
-asigurarea îngrijirii fizice şi medicale.
-iniţierea activităţilor de pregătire a copilului pentru intrarea în programul de readaptare şi reabilitare din cadrul centrului rezidenţial (Str. Cpt. I. Damşescu nr. 53) prin participare la evaluarea iniţială a situaţiei psiho-sociale, elaborarea şi aplicarea planului individualizat de protecţie.
-monitorizarea situaţiei copiilor din stradă şi contactarea copiilor în vederea intrării acestora în circuitul de servicii.
-contactarea familiei şi a autorităţilor competente în vederea reintegrării familiale a copiilor pentru cazurile în care aceasta măsură este posibilă şi este în interesul lor.
-participarea la acţiunile de reducere a fenomenului copiilor strazii şi a cerşetoriei.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor