Ziua când Timişoara a devenit primul oraş liber al României

2Comentarii
Ziua când Timişoara a devenit primul oraş liber al României
În urmă cu 18 ani, în timp ce la Bucureşti, Ceauşescu, întors din misterioasa vizită în Iran, tuna şi fulgera împotriva huliganilor, teroriştilor şi agenturilor străine, în oraşul de pe Bega, revoluţionarii declarau Timişoara primul oraş liber al României.  Revolutia de la Timisoara 1989 (II) Revolutia de la Timisoara (I)

În balconul Operei, Frontul Democrat Român, prima formaţiune politică democratică înfiinţată pe străzile însângerate ale Timişoarei, îşi stabilise “cartierul general” şi prezenta autorităţilor comuniste lista-program cu revendicări.

Dacă în dimineaţa de 20 decembrie, la Crematoriul din Bucureşti, cele 40 de cadavre arse din ordinul Elenei Ceauşescu încă mai fumegau, în seara aceleiaşi zile, dictatorul vorbea pentru prima dată despre “terorişti” şi încerca să se justifice: “Deoarece acţiunile grupurilor antinaţionale, teroriste, au continuat, unităţile militare – conform Constituţiei şi în conformitate cu legile ţării – au fost obligate să se apere, să apere ordinea şi bunurile întregului oraş, de fapt să apere ordinea în întreaga ţară (…) Din datele de care se dispune până în prezent, se poate declara cu deplină certitudine că aceste acţiuni cu caracter terorist au fost organizate şi declanşate în strânsă legătură cu cercurile reacţionare, imperialiste, iredentiste, şoviniste şi cu serviciile de spionaj din diferite ţări străine”. Degeaba. Pe dictator nu-l mai asculta nimeni. Numărătoarea inversă începuse.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor