Zeci de scoli din Timis fara autorizatie sau cu aviz negativ de functionare. Loga, Lenau si Calderon sunt pe lista

De Adrian Panduru
2Comentarii
Zeci de scoli din Timis fara autorizatie sau cu aviz negativ de functionare. Loga, Lenau si Calderon sunt pe lista
© Tion: Zeci de scoli din Timis fara autorizatie sau cu aviz negativ de functionare. Loga, Lenau si Calderon sunt pe lista
În Timiș, zeci de unități școlare au primit notificare negativă în ceea ce privește autorizarea sanitară de funcționare la început de an. Deși școala începe în 12 septembrie, încă mai sunt școli unde mai este de… lucru, de la igienizat la diverse lucrări de reabilitare, și este vorba și de școli din Timișoara: Loga, Calderon, Lenau. Sunt și școli în Timiș care nu au autorizație sanitară de funcționare.

În Timiș, 30 de școli au primit notificare negativă în ceea ce privește autorizarea sanitară pentru început de an școlar. Este vorba de școli din județ, dar și unități de învățământ cunoscute din Timișoara care se află în lucrări de reabilitare sau igienizare.

„Sunt unități școlare cu notificare negativă – majoritatea acestor clădiri unde sunt lucrări de reabilitare – Loga, Calderon, Colegiul Bănățean, Lenau – clasele I-IV. Loga, Lenau și Calderon intră în categoria celor care au certificare negativă. Lucrările nu s–au terminat, din păcate la Lenau lucrările o să mai treneze și anul viitor, iar la Loga și Calderon, din păcate, în subsol a apărut deja igrasia, așa că vor trebui reîncepute anumite lucrări”, a spus inspectorul școlar general adjunct Halasz Ferenc.

Autorizarea școlilor se face pe declarații pe proprie răspundere – conducerea școlii completează un formular în care își asumă anumite cerințe. Apoi, Direcția Sanitar-Veterinară și Direcția de Sănătate Publică, alături de alte instituții, merg în control și dacă sunt îndeplinite cerințele, atunci se eliberează autorizația sanitară.

Jumătate din școlile cu certificare negativă sunt cele unde încă se lucrează. Controalele continuă și vor trebui să depună documentația pentru a primi autorizația.

Respingeri negative există pentru că unele unități au solicitat verificarea pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condițiile igienico-sanitare. Cele cu notificare negativă sunt considerate unități școlare cu deficiențe. Cel mai probabil, după cum spun cei care au realizat controalele, situația se va îndrepta la aceste școli până la început de an școlar sau mai târziu. Cele care au notificare negativă sunt cele aflate în proces de reabilitare și de igienizare. Multe unități au început să zugrăvească, unde nu există apă curentă vidanjează fosele septice, fac activități de igienizare.

Pe lângă cele 30 de școli cu certificare negativă, în Timiș mai sunt și 11 unități de învățământ fără autorizație sanitară de funcționare.

„Există 11 unități de învățămănt care nu au autorizație sanitară de funcționare. La o bună parte problemele nu sunt legate de starea clădirii, problemele sunt legate de starea de patrimoniu – spre exemplu grădinința din Topolovățu Mare nu este intabulată, iar la 6 unități se va putea acorda autorizația sanitară la începutul lunii septembrie. 406 elevi sunt în aceste instituții de învățământ neautorizate sanitar. Cauza neautorizării este lipsa de apă curentă în localitățile foarte mici, școlile neautorizate funcționează fără excepție în sate, eventual funcționează o grupă de grădiniță cu 10-15 copii. Două sau trei dintre ele, în anul școlar viitor, probabil, vor fi închise”, a spus Halasz Ferenc.

În urma controalelor s-a dat termen de finalizare a diverselor lucrări până la începerea anului școlar, termen de maxim 30 de zile pentru efectuarea cursurilor de igienă pentru personalul care are tangență cu alimentele, aprovizionare imediată cu materiale de curățenie și dezinsecție.

Școlile pot funcționa însă în continuare, chiar dacă au primit un aviz negativ ori nu au autorizație sanitară.

„Școlile care nu au autorizație sanitară sau au notificare negativă au primit un semnal de alarmă că trebuie luate măsuri împreună cu primăria, fiindcă în general din cauza fondurilor nu sunt asigurate condițiile, dar ele funcționează normal pe parcursul întregului an școlar, directorul având o responsabilitate mai mare cu privire la aspectele legate de sănătate în unitatea de învățământ”, a spus Halasz Ferenc.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor