Zeci de profesori universitari din Timisoara au iesit la pensie odata cu intrarea in vigoare a Legii Educatiei

5Comentarii
Zeci de profesori universitari din Timisoara au iesit la pensie odata cu intrarea in vigoare a Legii Educatiei
Odată intrată în vigoare, noua Lege a Educaţiei a început să lovească în cadrele didactice. Dacă Nicolae Robu şi Ştefan Drăgulescu (rectorii Universităţii Politehnica şi, respectiv, Universităţii de Medicină şi Farmacie) nu vor să aleagă între funcţia de parlamentar şi cea de rector la Timişoara, nici profesorii care au trecut de 65 de ani nu scapă de griji.

În sistemul universitar de stat timișorean câteva zeci de cadre didactice au ieșit, începând de miercuri, la pensie, pentru că au împlinit deja vârsta de 65 de ani. La Universitatea de Vest din Timișoara sunt nouă astfel de cazuri. „Cinci au fost pensionați și au depus cerere pentru a continua la catedră cu plata la oră. În cazul celorlalți patru, care dețin și funcții de conducere în cadrul facultăților, am cerut ministerului o clarificare. În Legea Educației Naționale este specificat faptul că persoanele care au o funcție de conducere pot să rămână în funcție până la finalizarea mandatului”, spune rectorul UVT, Ioan Talpoș. În semestrul II al anului universitar 2010-2011, cadrele didactice care vor împlini vârsta de 65 de ani vor ieşi la pensie și vor continua cu plata la oră, a adaugat Talpoş.

În cazul Universității Politehnica, lucrurile sunt mai clare: 11 profesori au fost pensionați. „Ei vor continua colaborarea cu noi pe baza unor contracte de muncă pe o perioadă determinată. Același lucru se va întâmpla și în cazul celor care ies la pensie în timpul anului universitar”, a precizat Nicolae Robu, rectorul Politehnicii.

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, trei profesori cu vârsta de peste 65 de ani au fost pensionați începând de miercuri. „Până în toamnă nu mai avem profesori care ies la pensie. Un cadru didactic va împlini 65 de ani în septembrie, iar altul în decembrie”, a menționat Alexandu Moisuc, rectorul USAMVB. Cei trei profesori vor continua activitatea didactică şi vor fi plătiţi la oră. Moisuc a explicat că în cadrul universității sunt și câțiva profesori care au deja 65 de ani împliniți, dar care ocupă funcții de conducere și care vor rămâne în funcție până la terminarea mandatului: „Legea e clară în acest sens”, susține rectorul de la Ştiinţe Agricole.

Cele mai multe cadre didactice cărora le-au fost întocmite dosarele de pensionare se regăsesc la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara: 22. „Noi respectăm legea exact așa cum scrie în ea. Procedura de pensionare are o latență de câteva luni. După pensionare urmează contractul de plată cu ora. Activitatea didactică din cadrul universității nu va avea de suferit”, asigură Dan Gaiță, purtătorul de cuvânt al UMF.

În învățământul preuniversitar, dascălii care împlinesc vârsta de pensionare rămân în slujbă până la terminarea anului școlar. În judeţul Timiș sunt 79 de profesori, de la 34 de discipline, care vor părăsi sistemul începând cu 1 septembrie.

M.M. Hojda5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor