Zeci de mii de turişti vor fi evacuaţi din Florida

Zeci de mii de turişti vor fi evacuaţi din Florida
În Haiti, aunecările de teren provocate de uraganul ”Wilma”, au făcut deja 11 victime. Furtuna mătură cu furie paradisul turistic al coastelor Caraibelor şi-i îngrozeşte pe locuitorii Cubei, Mexicului şi Floridei.

Uraganul ”Wilma” are un potenţial de distrugere catastrofal, au avertizat meteorologii americani de la Centrul pentru Uragane din Miami.

Iar intensitatea de peste 250 de kilometri la oră cu care a măturat deja coastele Cancunului, unde au fost evacuaţi peste 20 de mii de turişti, nu face decât să creeze panică în rândul locuitorilor din regiunile unde ”Wilma” îşi va face, în scurt timp, simţită prezenţa.

Uimitor este modul cum uraganul a format, în doar câteva ore, o zonă uriaşă de turbulenţe, cu un diametru de peste 700 de kilometri, deasupra Caraibelor. Peninsula Yucatan din Mexic a avut ieri parte de valuri uriaşe şi de ploi abundente, iar în vestul Cubei au fost deja evacuaţi peste 360 de mii de oameni; similar, zeci de mii de mexicani au fugit în regiuni mai sigure.

Au fost închise zeci de porturi şi şcoli, iar peste 20 de oraşe au rămas fără curent electric. ”Wilma” este aşteptată cu groază, mâine, în Florida. Localnicii panicaţi şi-au făcut provizii de apă şi conserve, lăsând rafturile magazinelor goale. Stocurile de cuie şi plăci de lemn, cu care oamenii şi-au baricadat casele, nu mai sunt de găsit în oraşele Floridei.

”Acesta este preţul pe care trebuie să-l plătim pentru a locui într-un paradis”, spun oamenii speriaţi. Zeci de mii de turişti aşteaptă pe aeroporturi să părăsească zonele în care este aşteptat uraganul, dar nu sunt suficiente curse aeriene pentru a-i prelua.

Chiar dacă sezonul de uragane se încheie abia pe 30 noiembrie, specialiştii americani fac bilanţul anului: 21 de uragane s-au mai înregistrat doar acum 72 de ani, dar niciodată 5 uragane de categoria 4 şi 5 într-un singur sezon, ca în 2005.

Deşi specialiştii americani evită să dea vina pe încălzirea globală, provocată de poluare şi defrişări în masă, se cunoaşte că, odată cu ridicarea temperaturii, se evaporă mai multă apă de pe suprafaţa oceanelor, un adevărat magnet pentru formarea furtunilor.
Regulament de plasare a anunturilor