Zece timisoreni cu Sindrom Down s-au intalnit cu primarul de ziua lor

De A.S.
Reactualizat la:
Zece tineri diagnosticati cu Sindrom Down s-au intalnit miercuri cu primarul Gheorghe Ciuhandu
Zece tineri diagnosticati cu Sindrom Down s-au intalnit miercuri cu primarul Gheorghe Ciuhandu
Zece tineri diagnosticaţi cu Sindrom Down s-au întâlnit miercuri cu primarul Gheorghe Ciuhandu la primărie. Tinerii i-au dăruit edilului un coş cu felicitări şi ornamente de Paşti şi i-au cerut bani pentru Fundaţia „Pentru Voi”, care se ocupă de adulţii cu dizabilităţi intelectuale.

Oaspeţii au venit la primărie îmbrăcaţi frumos, unii dintre tineri chiar la costum şi cravată, pentru a-l întâlni pe primar de Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down. Fiecare dintre ei s-a prezentat şi i-a spus edilului cu ce se ocupă. Unii confecţionează felicitări şi diverse decoraţiuni de sărbători, alţii sortează pungi sau se ocupă de curăţenie la diferite firme. De altfel, Ciuhandu a decis să comande felicitări de Paşti de la Fundaţia „Pentru Voi”.

„La Fundaţia „Pentru Voi” avem multe activităţi: facem felicitări, ornamente de Paşti, trăistuţe, sortăm pungi, montăm capace… Mă bucur că avem un centru unde să venim, pentru că avem activităţi, învăţăm lucruri noi, avem prieteni…”, a declarat Ioji Farago, un tânăr cu Sindrom Down, beneficiar al Fundaţiei „Pentru Voi”.

Persoanele cu Sindrom Down au vrut să se vadă cu primarul pentru a-i solicita sprijinul în vederea asigurării serviciilor sociale de care au nevoie.

„Prin noua lege a asistenţei sociale, autorităţile locale au obligaţia de a întocmi o strategie pe termen mediu pentru dezvoltarea serviciilor sociale la nivel local şi în fiecare an un plan anual de acţiune în care se spune ce servicii sociale sunt finanţate. (…) Timişorenii cu Sindrom Down vor să fie implicaţi în conceperea strategiei, pentru ca aceasta să includă nevoile lor de servicii sociale pentru a avea o viaţă mai bună în comunitate”, a declarat directorul executiv al Fundaţiei Pentru Voi, Laila Onu. Ea i-a cerut primarului şi o suplimentare de fonduri pentru organizaţia pe care o conduce, suma de 470.000 de lei, iar Ciuhandu a afirmat că va ţine cont de această solicitare la viitoarea rectificare de buget. „Dacă aveţi de unde daţi-i!”, a spus unul dintre tinerii prezenţi la întâlnirea cu primarul. „Am cerut o suplimentare de buget pentru că bugetul pe care l-am primit anul acesta este mai mic, este mai puţin de jumătate faţă de cel din anii trecuţi şi în ciuda tuturor sponsorizărilor pe care am reuşit să le atragem nu este suficient pentru nevoile de bază ale acestor persoane”, a adăugat Laila Onu.

Fundaţia „Pentru Voi” se pregăteşte să deschidă cel de-al treilea centru de zi pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale, Centrul „Orizonturi Noi”, care va fi inaugurat probabil în mai-iunie şi unde vor lucra 30 de persoane.

După întâlnirea cu primarul, persoanele cu Sindrom Down şi-au sărbătorit ziua luând masa la un restaurant din oraş.

Sindromul Down este o afecţiune cromozomială provocată de existenţa unui cromozom suplimentar în construcţia genetică şi apare încă din momentul conceperii embrionului. Persoanele afectate au 47 de cromozomi în loc de numărul obişnuit de 46.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor