Zece cladiri istorice ale Timisoarei ar putea fi salvate, intr-o prima etapa, prin programul KfW

De A.S.
Reactualizat la:
3Comentarii
Zece cladiri istorice ale Timisoarei ar putea fi salvate, intr-o prima etapa, prin programul KfW
© TION - Zece cladiri istorice ale Timisoarei ar putea fi salvate, intr-o prima etapa, prin programul KfW
Zece clădiri monumente istorice degradate din Timişoara sunt înscrise în acest moment în programul de reabilitare derulat de primărie cu sprijinul financiar al Guvernului german, program prin care proprietarii sunt creditaţi practic timp de 10 ani. Primul imobil la care ar putea începe în sfârşit lucrările în acest an este situat pe strada 9 Mai, în zona Pieţei Libertăţii, spun reprezentanţii municipalităţii. De acest program s-au arătat interesaţi şi mai mulţi proprietari din Piaţa Victoriei şi din cartierul Iosefin.

Timişoara beneficiază de 5 milioane de euro din partea KfW – Banca de Dezvoltare a Germaniei pentru reabilitarea clădirilor monumente istorice:un împrumut de 3 milioane de euro pe 30 de ani, cu 10 ani perioadă de graţie şi 2% dobândă pe an, şi un grant de 2 milioane de euro, bani nerambursabili. Cu aceşti bani pot fi reabilitate atât clădiri deținute de persoane private, cât și imobile aflate în proprietate publică.

La ora actuală în program sunt înscrise zece clădiri private. Prima la care ar putea începe lucrările anul acesta, estimează autorităţile locale, este situată pe strada 9 Mai, în zona Pieţei Libertăţii. Vorbim despre imobilul cunoscut şi drept Casa Catharina Hertl.

„În momentul de faţă avem zece clădiri înscrise în Programul KfW, aflate în diverse stadii. Cea mai avansată este cea de pe 9 Mai nr. 1. Am trecut în etapa a II-a, cea a proiectului tehnic și a autorizației de construire. Sperăm ca în vară să putem face licitaţia pentru constructor și să reușim să începem lucrările anul acesta. Ne bucurăm că am reuşit să atragem proprietarii din Piaţa Victoriei, unde două clădiri au semnat deja primele acorduri cu noi – este vorba despre Paulescu nr. 2, clădirea cu Librăria Eminescu, şi Piaţa Victoriei nr. 4 – şi suntem în discuții avansate cu Piața Victoriei nr. 3 şi Piața Victoriei nr. 6, cu care sperăm să semnăm acordurile preliminare de cooperare în scurt timp”, a declarat, pentru www.tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Clădirea intrată cel mai recent în program este cea din Piața Victoriei nr. 4. Toți proprietarii și-au dat acceptul și urmează etapa evaluării tehnice a clădirii și evaluarea situației financiare a proprietarilor, potrivit autorităţilor. Pentru Nicolae Paulescu nr. 2 a fost finalizat raportul tehnic şi urmează să aibă loc aşa-numitele interviuri financiare, pentru că la acest program contribuţia proprietarilor este în funcţie de veniturile pe care le au. Primăria contractează constructorul şi plăteşte lucrările, iar proprietarii trebuie să returneze apoi banii în 10 ani.

În program sunt cuprinse şi imobilele de pe strada Gheorghe Lazăr nr. 1, în care se află sediul PNL Timiş, şi din Piaţa Libertăţii nr. 2, unde este sediul PNŢCD Timiş,

„Pentru Gheorghe Lazăr nr. 1, urmează ca asociaţia de proprietari să mai aibă o întâlnire cu arhitecta, în 14 martie, şi până la sfârşitul lunii martie trebuie să ne anunţe dacă trecem în faza următoare sau nu. În acest caz, următoarea etapă ar fi emiterea autorizaţiei de construire şi licitaţia pentru executarea lucrărilor, pentru că deja există proiectul tehnic. Pentru Piaţa Libertăţii nr. 2 a fost finalizat raportul tehnic, s-au făcut o parte din interviurile financiare, până în acest moment nu s-a obţinut unanimitatea în asociaţia de proprietari”, spune Diaconu.

Celelalte clădiri intrate în program, în diferite stadii, sunt: Piaţa Alexandru Mocioni nr. 3, Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 27, Regele Carol I nr. 10, Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 25/ General Dragalina şi Regele Carol I nr. 1. În majoritatea cazurilor s-au finalizat rapoartele tehnice şi au avut loc sau urmează să aibă loc interviurile financiare, dar nu în toate situaţiile proprietarii au ajuns la un consens.

Lucrările la şcoli, unele sistate, altele în licitaţie

Lucrurile nu sunt într-un stadiu prea avansat nici în ceea ce priveşte clădirile publice cuprinse în programul KfW. Aici vorbim despre Liceul „Nikolaus Lenau”, Colegiul „C.D. Loga” şi Liceul „J.L. Calderon”. În cazul Lenau, primăria a încheiat un contract cu firma Paluni pentru reabilitare, a început şantierul la şcoală, iar contractul a expirat fără ca societatea, în insolvenţă, să fi finalizat lucrările. Municipalitatea urmează să organizeze o nouă licitaţie pentru finalizarea lucrărilor.

În cazul Loga, reprezentanţii municipalităţii spun că licitaţia de execuţie pentru reabilitarea acoperişului este în derulare, iar contractul va fi semnat în următoarele săptămâni, valoarea estimată a lucrării fiind de 300.000 de euro. Pentru Calderon, proiectul este în curs de actualizare, se va modifica soluţia de reabilitare a acoperişului şi urmează să fie organizată licitaţia, valoare estimată fiind de 250.000 de euro, potrivit viceprimarului Dan Diaconu.

 Articole pe aceeași temă: 

Autoritatile vor sa modifice lista prioritara a cladirilor istorice ce pot fi reabilitate cu sprijin german3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor