Worschkoschtprob ramane sarbatoarea comunitatii germane, chiar daca evenimentul se muta la Lugoj

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Worschkoschtprob ramane sarbatoarea comunitatii germane, chiar daca evenimentul se muta la Lugoj
Nu e festival, nu e o sărbătoare a oraşului, dar rămâne unul dintre cele mai apreciate evenimente culinare ale Banatului. Este vorba despre binecunoscutul concurs „Worschkoschtprob” – „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”, organizat de redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung”. Anul viitor tradiţia continuă şi acţiunea este programată în luna ianuarie, la Lugoj.

O sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, şi nu numai. Degustarea va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie 2013 în municipiul Lugoj, la aproximativ 60 de kilometri de Timişoara. Evenimentul are loc cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj.

Deşi autorităţile din municipiul de pe Timiş anunţă cu fast acţiunea ca fiind un festival, un fel de sărbătoare a oraşului, după ce Worschkoschtprob a fost mutat de organizatori din Timişoara, acţiunea va rămâne, totuşi, în primul rând o sărbătoare a comunităţii şvabilor bănăţeni şi nu un fel de bâlci public, aşa cum sunt alte acţiuni similare, ne asigură cei de la Banater Zeitung.

Decizia organizării concursului de cârnaţi în afara Timişoarei are deja precedent. Nu este prima dată că evenimentul are loc în afara Timişoarei, ediţia precedentă desfăşurându-se la data de 21  februarie 2012 în castelul Nako din oraşul Sânnicolau Mare. Manifestarea va fi găzduită în fiecare an de altă localitate bănăţeană, decizia fiind luată în funcţie de numărul abonaţilor pe care ziarul german din Banat îi are în respectiva localitate. La baza „mutării” evenimentului din Timişoara stă dorinţa redactorilor de a se apropia de cititori, aşa cum acest lucru se întâmpla şi înainte de 1989.

Şi la ediţia 2013 a Degustării Cârnaţilor Bănăţeni vor fi două secţiuni de concurs: producătorii privaţi (cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consumul propriu) şi firmele producătoare de mezeluri (cârnaţi produşi pentru comerţ). În acest sens, redacţia Banater Zeitung va primi mostrele de cârnaţi cu maximum o săptămână înainte de Degustare, respectiv la finele lunii ianuarie 2013.

Intrarea la eveniment se va face, din nou, numai pe baza abonamentului la ziarul german „Allgemeine Deutsche Zeitung/Banater Zeitung”, cât şi pe bază de invitaţie ce nu poate fi cumpărată.

Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) şi ziarul-gazdă „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob´”/„Degustarea cârnaţilor”, iniţiat de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ) sub conducerea redactorului-sef  Nikolaus Berwanger.

Worschtkoschtprob a fost până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai – aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar in NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

Cu 18 de ani în urmă, publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. Succesul înregistrat – la fiecare ediţie au participat sute de prieteni ai ziarului – ne-a înlesnit mult organizarea în continuare a manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. La ediţia a 32-a a Degustării Cârnaţilor, cu 13 ani în urmă, am permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri.

Accesul la manifestare se permite doar cititorilor ziarului si invitaţilor speciali. Cititorii îşi dovedesc statutul prin chitanţa de abonament. Printre invitaţi se numără reprezentanţi din mediul economic, politic precum şi din administraţie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor