Votează-ţi parlamentarii duminică!

19Comentarii
Votează-ţi parlamentarii duminică!
Duminică suntem chemaţi, din nou, la urne, pentru a alege, pentru prima dată, omul, şi nu lista de partid! Secţiile de votare se deschid la ora 7 şi se închid la ora 21. www.tion.ro îţi va spune cum decurge procesul electoral – care este prezenţa la vot, unde se încalcă regulile şi cine sunt viitorii tăi parlamentari!

Prin introducerea votului uninominal, avem posibilitatea de a trimite în Parlamentul României candidaţi individuali din partea formaţiunilor politice, nu mai mulţi oameni puşi pe o listă de partid. Judeţul Timiş îi revine un număr de 14 parlamentari, fiind împărţit, în funcţie de numărul de locuitori, în 14 colegii electorale uninominale: patru pentru Senat şi zece pentru Camera Deputaţilor! Mai exact, judeţul a fost împărţit în patru zone pentru alegerea senatorilor, respectiv în zece pentru alegerea deputaţilor, iar partidele şi-au desemnat câte un singur candidat pentru fiecare din aceste zone. Conform delimitării, un senator ar urma să reprezinte aproximativ 160.000 de locuitori, iar un deputat – 70.000 de locuitori. În judeţul Timiş sunt aşteptaţi la urne 603.073 de cetăţeni cu drept de vot şi vor fi 573 de secţii de votare.

Cum votăm
Vom vota în funcţie de zona în care avem domiciliul, acordând un vot unui candidat pentru Senat şi un vot unui candidat pentru Camera Deputaţilor. Vor fi, deci, două tipuri de buletine de vot, unul pentru Senat şi altul pentru Cameră, şi trebuie să punem ştampila doar pe căsuţa în care se regăseşte candidatul pe care îl susţinem. În cazul în care ne place un anumit candidat, dar acesta candidează într-un alt colegiu decât cel în care locuim noi – nu-l vom putea vota şi trebuie să ne reorientăm spre cei care candidează în zona noastră! Acesta ar fi un minus al Legii 35 din 2008, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Legea ne dă însă şi posbilitatea „votului alb” – asta înseamnă să nu punem ştampila pe niciun candidat, în semn de protest faţă de oferta din colegiul nostru! Voturile nemulţumiţilor vor fi contabilizate separat.

Loteria redistribuirii!
Cine sunt cei care vor câştiga şi vor ajunge în parlament? Candidaţii care reuşesc să obţină 50 la sută plus unu din voturile valabil exprimate dintr-un colegiu. În cazul celor care nu reuşesc să întrunească acest procent, ei pot intra în parlament prin redistribuirea voturilor, în funcţie de performanţele partidului din care fac parte. Redistribuirea se va face în două etape, una la nivel judeţean şi alta la nivel naţional, printr-o formulă asemănătoare votului pe liste. Vor fi redistribuite mandatele către următorii candidaţi uninominali clasaţi, dar în funcţie de procentul electoral obţinut de partide la nivel judeţean şi naţional. Asta înseamnă că putem avea colegii care vor da chiar mai mulţi parlamentari, dintre candidaţii care s-au plasat pe locurile doi sau trei, şi colegii din care nu va ajunge în parlament candidatul plasat pe primul loc.

Pe cine trimitem în Parlamentul României?19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor