Vor plăti controalele ANSVSA

Firmele care prelucrează alte produse decât cele de origine animală vor fi obligate, începând cu luna august, să încheie un contract cu Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) prin care instituţia va verifica, în schimbul unor tarife lunare, dacă acestea respectă normele privind siguranţa alimentelor.

Reglementările vizează unităţi de producţie care prelucrează, procesează, depozitează şi valorifică alte produse decât cele de origine animală din sectoare precum morărit, panificaţie, patiserie, zahăr, ulei, grăsimi brute şi rafinate, margarină şi produselor comestibile similare, dar şi fabrici de prelucrare a legumelor şi fructelor.

De asemenea, noile prevederi se vor aplica şi pentru unităţile de fabricare a berii şi malţului, vinului, apelor minerale şi a băuturilor nealcoolice, precum şi în cazul depozitelor sau antrepozitelor frigorifice şi a depozitelor pentru produse alimentare de origine nonanimală.

Potrivit unui ordin al Autorităţii care intră în vigoare la 5 august, unităţile din sectoarele menţionate trebuie să încheie cu direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, contracte pentru asigurarea şi finanţarea asistenţei, inspecţiei şi controlului pentru siguranţa alimentelor.

Autoritatea Sanitar-Veterinară asigură personalul specializat necesar, angajat în baza unui contract individual de muncă încheiat pe o perioadă determinată, şi încasează lunar sumele reprezentând contravaloarea activităţii desfăşurate.

Firmele respective sunt obligate să vireze în contul direcţiilor sanitar-veterinare de care aparţin sumele calculate de acestea pentru activitatea desfăşurată de personalul specializat al Autorităţii în luna precedentă, în termen de trei zile de la data primirii documentelor de plată.

TarifÎn ceea ce priveşte tarifele stabilite de Autoritatea Sanitar-Veterinară, acestea variază de la 0,03 euro pe hectolitrul de produs finit în cazul unităţilor de producţie a apelor minerale şi a băuturilor nealcoolice, la 0,6 euro pe tonă la legume şi fructe, zahăr, ulei, margarină, produse de morărit, pâine şi produse proaspete de patiserie. Tariful nu poate fi mai mic de 50 euro pe lună şi nu poate depăşi 5.000 euro pe lună, conform actului normativ.

Noile prevederi nemulţumesc însă patronatele de profil, care afirmă că nu au fost consultate de ANSVSA la elaborarea actului normativ. În prezent există o serie de discuţii între reprezentanţii producătorilor şi instituţie pentru modificarea ordinului.

De asemenea, reprezentanţii patronatele sunt reticenţi în ceea ce priveşte posibilitatea Autorităţii de a asigura personalul specializat pentru a efectua activităţile specificate în contract, în condiţiile în care reglementările introduse nu sunt aplicate în prezent în toate statele UE.

Doru Sava0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor