Vom putea studia oriunde în UE!

3Comentarii
Vom putea studia oriunde în UE!
BUCUREŞTI – Un semestru la Londra, unul la Roma, unul la Paris şi unul la Bucureşti. Studenţii români pot să înveţe oridunde în Europa. Şi este doar unul dintre avantajele pe care le aduce integrarea în şcolile româneşti. De la 1 ianuarie în universităţile româneşti va apărea sistemul de credit transferabil.

Cu alte cuvinte, tinerii nu sunt obligaţi să-şi petreacă anii de facultate în ţară. Odata cu aderarea, taxele de şcolarizare plătite de studenţii români, care învaţă în statele membre, vor scădea simţitor. În acest moment, în învaţământul universitar din multe state UE se percep taxe de peste 10.000 de euro anual pentru studenţii din afara Uniunii. Acest lucru făcea aproape imposibil accesul românilor la marile universităţi, dacă nu aveau burse. Pentru studenţii membri ai UE, taxele scad însă cu mai mult de jumătate.

La Universitatea Cambridge, spre exemplu, taxele de şcolarizare variază, pentru studenţii non-UE, între 9.000 şi 22.000 de lire sterline, în funcţie de cursurile urmate. La acestea, se adaugă taxele de cazare şi costurile zilnice, care înseamnă încă aproximativ 10.000 de lire sterline. Pentru englezi şi membrii UE, taxele de şcolarizare sunt, însă, de 3.000 de lire anual. Taxe similare se percep şi la Universitatea Oxford. La Universitatea Maastricht din Olanda, taxa pentru studenţii non-UE este de 11.500 de euro pe an, în comparaţie cu cei 1.500 de euro pe an pe care îi platesc studenţii UE, dintre care li se inapoiază o mare parte. Chiar şi acolo unde taxele sunt mult mai mici, există, totuşi, diferenţieri între studenţii din state Uniunii, şi cei non UE. La Universitatea de la Viena, taxa de şcolarizare pentru un an universitar este de 363 de euro pentru membrii UE, şi de 726 de euro pentru ceilalţi.

Tot de la 1 ianuarie mai mulţi studenţi români vor putea pleca cu burse în străinătate. Creşte atât numărul burselor cât şi cel al destinaţiilor de studiu. Schimbări apar şi pentru cei mici. În şcolile noastre copiii nu vor mai studia doar 2 limbi străine iar computerul va fi la mare preţ. Copiii vor învăţa alfabetul nu doar cu creionul în mână ci şi… la tastatură. Limba română se va auzi şi la Brusselles- atât pe străzi cât şi în clase. Motivul este simplu- plecarea românilor pe posturi de funcţionari ai Uniunii Europene va însemna şi înfiinţarea unor clase europene în limba română.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor