Vociferari si dezbateri in fata Filarmonicii, dupa ce zeci de persoane nu au mai putut intra la un eveniment religios

De Adrian Panduru
11Comentarii
Vociferari si dezbateri in fata Filarmonicii, dupa ce zeci de persoane nu au mai putut intra la un eveniment religios
© TION: Vociferari si dezbateri in fata Filarmonicii, dupa ce zeci de persoane nu au mai putut intra la un eveniment religios
Zeci de oameni și-au manifestat nemulțumirea joi seara, la Filarmonica Banatul din Timișoara (Sala Capitol), pentru că nu au fost lăsați să intre în sala unde avea loc un eveniment organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Timișoara (ASCOR). Deși oamenii spuneau că au invitații (deși spectacolul era gratuit) și prieteni în sală care le țineau loc pe scaun, organizatorii ziceau că nu pot lăsa să înăuntru un număr mai mare de persoane decât capacitatea sălii, spunându-le oamenilor că toate scaunele sunt ocupate.

Toate s-au întâmplat după ora 18, joi, la Filarmonica Banatul. Numeroase persoane au dorit să asiste la un eveniment care îl avea în centru pe părintele ieromonah Pantelimon Șușnea, duhovnic al Mânăstirii Oașa din Munții Șureanu. Pe lângă dialogul cu acesta și învățăturile lui, a avut loc și un concert de colinde, în preajma Crăciunului. Evenimentul s-a desfășurat și a fost apreciat de cei prezenți, „problema” a fost în afara sălii. De fapt, în ochii unora era o „problemă”, în ai altora era o regulă care trebuia aplicată.

Scandalul a pornit după ora 18, când ușile de acces în Filarmonica Banatul au fost închise, dar afară (mai precis în holul care adăpostește casele de bilete) mai erau zeci de oameni care doreau să intre la eveniment. Nu au mai fost primiți. Organizatorii, dar și angajații Filarmonicii, au spus că sala este plină și nu lasă să intre un număr mai mare de persoane decât este capacitatea sălii. Angajații Filarmonicii și organizatorii au amintit oamenilor care așteptau de tragedia de la Colectiv, unde sala a fost arhiplină, iar oamenii s-au călcat efectiv în picioare pentru a se salva. De aceea, la evenimentul de joi seară, spectatorii nu au fost lăsați să stea în picioare, pentru a lăsa culoarele de acces libere.

Însă, cei rămași afară spuneau că au invitații și au prieteni sau rude care le țin un loc ocupat. Înăuntru însă, din spusele celor care erau acolo imediat după ora 17 (deși evenimentul a început la 18), chiar dacă țineau rezervat un scaun, acesta a fost ocupat după ora 18 de cei care erau în picioare, la indicațiile angajaților Filarmonicii.

Oamenii de afară, care nu au apucat să intre, au început să vocifereze (temperat, e adevărat, fără insulte și voci ridicate) și spuneau că își vor locul lor în sală, chiar dacă au întârziat câteva minute. Nu s-a mai putut. La un moment dat, mulțimea a început o căutare furibundă și a încercat să intre pe ușile laterale. Au avut succes doar doi-trei spectatori, restul s-au lovit de refuzul angajaților Filarmonicii și de uși închise în nas, spunându-li-se că nu mai sunt locuri pe scaune.

La un moment dat, în fața Filarmonicii a ieșit chiar unul dintre organizatori, de la ASCOR, îmbrăcat în costum popular, care le-a explicat oamenilor că nu pot intra deoarece sala este plină și locurile sunt ocupate. Unii au înțeles și s-au retras spre case, alții au insistat, spunând că au locuri… rezervate. S-au lovit din nou de refuzul celor care păzeau ușile laterale. Până și organizatorul a rămas pe afară, la zero grade, îmbrăcat în costum popular, deși ar fi trebuit să fie pe scenă pentru a cânta colinde.

Unii dintre cei care au rămas afară susțineau că la un alt eveniment organizat la Filarmonică de ASCOR spectatorii au stat chiar și pe scenă. Informația a fost însă negată de angajații de la Filarmonică, care susțineau că regula de a nu primi spectatori peste capacitatea sălii a fost instituită de mai multă vreme. Dezbaterile între organizatori, paznicii ușilor și cei care doreau să intre au continuat, pe un ton mai amabil sau mai răstit, și până la urmă, după vreo oră de la începerea spectacolului, oamenii au mai găsit breșe în ușile laterale. Asta, însă, doar pentru că unii spectatori au început să plece din sală.

Joi seara a fost o situație cu două tăișuri – oamenii care aveau un loc „rezervat” de prieteni și normele de siguranță într-o sală unde se desfășoară un eveniment.

„Ar trebui să se spună în invitație – sunt atâtea locuri, nu se rezervă, iar la ora 18 sau la ce oră începe se închid ușile și nu mai intră nimeni peste capacitatea sălii”, spunea un spectator care a intrat după o oră și jumătate la eveniment.

Am încercat să obținem un punct de vedere al Filarmonicii „Banatul” legat de cele întâmplate joi seara, însă conducerea acestei instituții nu a răspuns repetatelor noastre apeluri.

La o oră și jumătate după începerea evenimentului, organizatorul în costum popular era în continuare afară și tremura de frig.

 11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor