Visăm la un card euroregional de sănătate

6Comentarii
Visăm la un card euroregional de sănătate
Un sistem de decontare a cheltuielilor sanitare aplicat în Olanda şi Germania în domeniul sănătăţii ar putea fi utilizat şi la graniţa dintre Ungaria şi România. Conducerea spitalului din localitatea Mako a propus crearea unui card de asigurare de sănătate euroregional.

Metoda funcţionează cu succes în zona de graniţă dintre Germania şi Olanda, este extrem de eficient şi a condus la o coordonare mai bună a acordării serviciilor de specialitate pentru pacienţii de pe cele două părţi ale graniţei. Situaţia este una prefect aplicabilă şi euroregiunii din care fac parte judeţele Timiş sau Arad din România, respectiv Csongrad din Ungaria. Deşi nimeni nu ar crede, apelarea la soluţia medicală Timişoara pentru o parte din pacienţii din zona transfrontalieră din Ungaria ar presupune costuri mult mai mici, timp mai scurt necesar investigaţiei şi efort mai scăzut pentru pacient. Un exemplu în acest sens este computerul de imagistică medicală existent la Timişoara, pacienţii din Szeged sau Mako ar putea apela la acesta în loc să se deplaseze până la Budapesta unde există alternativa. Iar costurile ar scădea la peste o mie de euro la o sumă echivalentă cu aproximativ 350 de euro. Deci, în câştig ar ieşi chiar şi casa de asigurare de sănătate. La fel, românii apelează destul de des la internarea sau consultul în spitalele din cele două oraşe maghiare. Aproximativ 10% din cazurile de microchirurgie rezolvate de spitalul din Mako sunt pacienţi români. „Este normal ca aceste cheltuieli să fie decontate de casele de asigurări, omul nu ar trebui să plătească aceste servicii medicale”, spunea miercuri la Szeged reprezentantul spitalului din Mako. Aici intervine ideea cardului euroregional. Din păcate, deocamdată ideea rămâne doar …idee. Este destul de dificil să convingi cele două case de sănătate, din cele două ţări, să accepte această idee. Chiar dacă avantajele sunt evidente, financiar e şi mai bine pentru cele două intituţii. Până când ideea va deveni realitate, nu ne rămâne decât să ne uităm la succesul olandezo-german. În acest caz s-a ajuns ca la o intervenţie de urgenţă, dacă pacientul dintr-o ţară este mai aproape geografic de un spital de specialitate dar situat peste graniţă, acesta să ajungă la cea mai apropiată unitate medicală, chiar dacă aceasta presupune transportul în ţara vecină. Gândiţi-vă la un pacient din Sânicolau Mare care trebuie să facă 100 de kilometri cu ambulanţa până la Timişoara sau 18 kilometri până la Szeged. Unde ar fi mai rapid de ajuns?6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor