Virgil Birou are bust pe Aleea personalitatilor din Timisoara

4Comentarii
Virgil Birou are bust pe Aleea personalitatilor din Timisoara
O nouă statuie pe Aleea personalităţilor din Parcul Central al oraşului Timişoara. Alături de lucrările care îi înfăţişează pe Stan Vidrighin, Aurel Cosma, Sever Bocu, Carol Kuttel, Torok Janos, Eugeniu de Savoya, Claudius Florimund Mercy şi Bela Bartok, de marţi stă şi bustul scriitorului Virgil Birou.

De Ziua Timişoarei, primarul Gheorghe Ciuhandu a dezvelit, pe aleea principală din parc, bustul lui Virgil Birou, inginer, scriitor şi patriot bănăţean. Noua lucrare expusă în Parcul Central din Timişoara a fost realizată de renumitul sculptor Romul Ladea.

Virgil Birou a fost un important scriitor bănăţean din perioada interbelică, fost preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români din Banat. El a publicat articole privind viaţa culturală, socială şi economică din Banat, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi a organizat la Bucureşti, în anul 1941, prima Expoziţie a cărţii, artelor plastice şi grafice din Banat. „Virgil Birou a fost în primul rând un bănăţean autentic. A fost inginer de mine, a absolvit Politehnica din Timişoara în 1930, a lucrat chiar şi în primărie, după care a lucrat la IRET ca şi inginer. Dincolo de asta, a fost un om talentat, care a scris mult, care prin forţa împrejurărilor, ca inginer de mină, a cunoscut bine Banatul montan şi, în această calitate, din toate aceste pelegrinări, el a scris foarte mult, într-un stil foarte realist, despre viaţa dură a oamenilor din mină, despre aspectele economice şi sociale cu care se confrunta Banatul atunci, şi s-a străduit să popularizeze istoria şi dezvoltarea Banatului şi în alte părţi ale ţării”, a explicat Ciuhandu, după dezvelirea bustului. Lucrarea este o donaţie din partea fiului lui Virgil Birou, Ionel Horaţiu Birou.

Aleea personalităţilor din Parcul Central a fost inaugurată anul trecut de Ziua Timişoarei. Atunci au fost dezvelite busturile a şapte personalităţi care şi-au legat numele de istoria, dezvoltarea sau promovarea Timişoarei în lume: Stan Vidrighin, Aurel Cosma, Sever Bocu, Carol Kuttel, Torok Janos, Eugeniu de Savoya şi Claudius Florimund Mercy. Ulterior, pe alee a fost amplasat şi bustul lui Bela Bartok, lucrare realizată de Peter Jecza.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor