Vine Moş Nicolae!

Vine Moş Nicolae!
TIMIŞOARA -  Moş Nicolae vine la noapte să umple de bunătăţi ghetuţele copiilor cuminţi. În Banat, tradiţia cere ca moşul  să lase micuţilor câte o nuieluşă în botine, iar îndrăgostiţii să-şi ofere beţişoare frumos împodobite, ca semn al iubirii. 

Ca în fiecare an, centrul Timişoarei este pur şi simplu asaltat de vânzătorii de bastonaşe, care de care mai frumos colorate şi ambalate. Ornamentele merg de la inimioare, moşi crăciuni şi beteală strălucitoare, până la ghetuţe pentru daruri şi răvaşe. În această seară, toţi copiii trebuie să-şi lustruiasca ghetuţele şi cizmuliţele pentru ca Moş Niculae, să le aducă în dar dulciuri, fructe şi cadouri, alături de o tradiţională nuieluşă de alun pentru a-şi aminti, la vederea acesteia, că
trebuie să fie cuminţi şi ascultători tot anul. Spiriduşii lui Moş Nicolae îi aşteaptă zilele acestea pe timişoreni în Centru. Ajutoarele Moşului au adus spre vânzare beţe de toate culorile, care se vând cu preţuri între 1,5 şi 15 lei, în funcţie de cât de cuminte a fost fiecare peste an. Mihaela Timiş face beţe de 13 ani. În fiecare an, cu vreo trei săptămâni înainte de începerea vânzării, ea se apucă de confecţionat beţe pentru Moş Nicolae, împreună cu soţul ei.

„Deocamdată merge slăbuţ vânzarea, nu ştim cum o să fie anul acesta. Miercuri după-masă o să fie vânzarea cea mai mare”, crede Mihaela.

Beţele le vinde la preţuri cuprinse între doi şi şapte lei. Ca o noutate în acest an, sunt beţele cu clopoţei, cele care au atârnată o ghetuţă roşie, numai bună de pus cadoul de Sfântul Nicolae, dar şi beţele cu luminiţe.

„Oamenii se uită la preţ, alţii, în schimb, nu se uită la bani”, spune timişoreanca. În Piaţa Victoriei sunt mai mulţi vânzători de beţe, iar fiecare a încercat în acest an să vină cu ceva deosebit, pentru a-şi „bate” concurenţa.

Alexandru Goja, spre exemplu, a făcut, în premieră, beţe cu răvaşe. Bileţelele conţin legenda lui Moş Nicolae.
„Beţele le-am făcut în ultimele trei luni, am făcut cam 400 de bucăţi, sunt foarte migăloase”, ne-a spus Alexandru. Acesta spune că ideea cu răvaşele i-a venit gândindu-se la 1 Martie, când face bileţele cu legenda Mărţişorului. „M-am gândit că sunt educative. Multă lume cumpără beţe de Moş Nicolae, dar nu ştie legenda lui. Am mai făcut şi beţe personalizate, de exemplu pentru iubită”, a precizat Alexandru. Din oferta comercianţilor nu lipsesc vâscul şi coroniţele.

Diana Lupulescu



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor