Vieţi salvate cu vene „clonate”

1Comentariu
Vieţi salvate cu vene „clonate”
O metodă revoluţionară în medicină ar putea salva mii de oameni cu inimi bolnave! Institutul de Cardiologie din Timişoara a fost ales de cercetători americani pentru a experimenta o aşa-zisă „clonare” de vene. Pe scurt, pacienţii cărora acum fie li se pun proteze din plastic în locul venelor bolnave ori li se scot de la picioare, ar putea primi artere noi, fabricate în laborator din propria piele.

Se ia, spre exemplu, o parte din pielea de pe mână care, printr-o procedură specială, este transformată în venă, iar aceasta este mai apoi implantată la inimă. Această intervenţie a salvat deja foarte mulţi oameni şi înseamnă o nouă şansă pentru cardiaci. Ieri, a fost semnat un protocol de colaborare cu medicii americani, care se oferă să facă aceste intervenţii gratuit.

Urmează acum ca institutul timişorean să primească o serie de aprobări din partea ministerului Sănătăţii pentru ca procedura să devină realitate, iar ingineria genetică să dea o preţioasă mână de ajutor în chirurgia cardio-vasculară.

Iau o bucată de piele de pe braţ, o transformă în arteră şi apoi o implantează la inimă. Tehnica va fi folosită în curând doar la Institutul de Boli Cardivasculare din Timişoara şi face parte dintr-un program de colaborare cu Centrul de Cercetare Novato-California din SUA. Din toată ţara, specialiştii americani au ales doar Timişoara pentru a clona vene.

„Dintr-un fragment de doi centimetri de piele, luat de pe antebraţ, în laborator se obţine, după circa şase luni, o porţiune de arteră cu lungime de 17 centimetri şi diametru de 6 milimetri, care poate fi aplicată chirurgical la pacienţii cu boli coronariene sau la cei cu insuficienţă renală cronică, care urmează tratament de dializă. Donatorii de ţesut sunt chiar persoanele receptoare. Este vorba de aplicarea tehnicilor de inginerie genetică în chirurgia cardiovasculară. În Europa acestă metodă este folosită de un an jumătate în Polonia de exemplu, unde astfel de pacienţi se simt bine în urma operaţiei şi sunt monitorizaţi”, ne-a spus prof. dr. Marian Gaşpar, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

La Institut ajung anual 800 de bolnavi care suferă operaţii de cord şi 600 care au probleme vasculare, dintre aceştia patru sau cinci sute ar avea nevoie de o astfel de operaţie. Toată intervenţia pentru un singur pacient costă 11.000 de dolari, dar aceştia nu sunt obligaţi să plătească. Tehnica este folosită şi în Argentina, Slovacia sau Polonia. Până să se apuce de treabă în Timişoara, cercetătorii vor avea nevoie de aprobare din parte Ministerului Sănătăţii.

Sanda Lupean
sanda.lupean@informmedia.ro1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor