Vestul Romaniei se remarca prin lipsa birocratilor. Economia angajeaza mai ales oameni bine pregatiti

De Marcel Hoster
2Comentarii
Vestul Romaniei se remarca prin lipsa birocratilor. Economia angajeaza mai ales oameni bine pregatiti
© Tion: Vestul Romaniei se remarca prin lipsa birocratilor. Economia angajeaza mai ales oameni bine pregatiti
Birocraţii din sectorul administrativ reprezintă în zona de Vest a României doar 5,31% din totalul populaţiei angajate, ceea ce plasează regiunea pe un excelent loc 2 la nivel naţional, după Sud, unde 5,13% din populaţia angajată activează în domeniul administraţiei, înaintea regiunii Nord-Vest, cu 5,71% dintre angajaţi. În schimb, regiunea stă excelent la capitolul angajaţi bine pregătiţi, cu calificare.

Datele cuprinse într-un studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni din România arată că în regiunea Vest, principalele sectoare de activitate care angajează personal sunt cele din domeniul industriilor cu valoare adăugată ridicată. Regiunea Vest este penultima din România în funcție de numărul de salariați, cu peste 483.000 de contracte de muncă, reprezentând 9,78% din forța de muncă a României, dar aceasta nu o împiedică să realizeze o bună parte din bugetul naţional, ca urmare a gradului ridicat de industrializare şi dezvoltare economică, mai ales în Timiş şi Arad. Principalele industrii angajatoare din Regiunea de Vest sunt fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru mașini și echipamente, fabricarea accesoriilor pentru autovehicule și motoare de autovehicule, comerțul și transporturile.

O altă caracteristică importantă a Regiunii Vest este că aici se înregistrează unul dintre cele mai reduse niveluri al birocrației, în condițiile în care în această regiune se regăsesc cei mai puțini funcționari administrativi din România după Regiunea Sud-Est (25.672, reprezentând 8,56% din totalul la nivel național). Totodată, Regiunea de Vest este pe locul trei la nivel național cu cei mai puțini membri ai corpului legislativ (33.550, respectiv 8,49% din totalul pe țară). După regiunea Sud Vest, Regiunea de Vest este regiunea cu cel mai mic număr al lucrătorilor în domeniul serviciilor (59.750 din totalul de 724.781 la nivel de țară); pe de altă parte, Regiunea de Vest se află printre regiunile care înregistrează o pondere sporită a angajaților din sectorul productiv în total personal, respectiv muncitori calificați și asimilați (pondere 13,05%, locul 4 la nivel național) și operatori la instalații și mașini și asamblori de mașini și echipamente (pondere 11,59%, locul 4 între cele 8 regiuni de dezvoltare).2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor