Verifică dacă angajează handicapaţi

1Comentariu
Verifică dacă angajează handicapaţi
TIMIŞOARA – Trebuie să angajeze persoane cu handicap! Asta a hotărât Guvernul în privinţa firmelor care au peste 50 de angajaţi.

Legea 448/2006, privind angajarea asistată a persoanelor cu handicap, prevede că „autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi”. În următoarea perioadă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş va verifica în ce măsură respectă agenţii economici legea.

„Zilele trecute m-am întâlnit cu Monica Solomie, inspector pentru judeţul nostru al Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap. Împreună am convenit să demarăm o serie de controale la societăţile care au peste 50 de angajaţi să vedem dacă patru la sută din personal îl reprezintă persoanele cu handicap. Spre exemplu, dacă o firmă are 50 de salariaţi, doi trebuie să fie cu handicap.

Dacă acest lucru nu este posibil, firma trebuie să vireze la bugetul statului 50% din salariul minim pe economie în valoare de 390 de lei şi contribuţiile aferente pentru fiecare astfel de post”, ne-a informat Cornelia Corescu, inspector-şef la ITM Timiş. Şefa ITM admite că, în unele cazuri, cum ar fi cel al insituţiei sale, angajarea de persoane cu handicap nu este posibilă şi astfel firmele preferă să plătească taxele.

„În cazul nostru, unde inspectorii ITM bat judeţul în lung şi în lat, nu ar fi posibil să angajăm persoane cu handicap”, ne-a spus Corescu. Aceasta a mai precizat că Legea 448 nu prevede amenzi. „Mergem să facem verificări şi unde constatăm că lipseşte acest aspect, lăsăm măsuri în scris pentru intrarea în legalitatea, iar dacă maxim într-o lună nu se pun la punct, aplicăm amenzi de 50 de milioane de lei vechi”, a afirmat inspectorul-şef, care estimează că în Timiş există câteva mii de firme care au peste 50 de angajaţi. În urma controalelor, inspectorii ITM au mai găsit 16 muncitori la o firmă de construcţii care lucrau la negru.

„I-am amendat cu peste 200 de milioane de lei vechi. De asemenea, am mai constatat alte deficienţe, cum ar fi nedepunerea statelor de plată şi a declaraţiilor fiscale, nerespectarea plăţii comisioanelor, precum şi a programului de lucru. Am găsit salariaţi care lucrau peste program fără să le fie plătite orele suplimentare cu 75%, iar sâmbetele şi dumincile cu 200%”, ne-a mai spus Cornelia Corescu.

Ea a mai precizat că foarte multe dintre controale se fac în urma sesizărilor primite, inclusiv a celor anonime.

Diana Lupulescu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor