Vedere cu ochi de copil spre Africa: un colt din Mali la Muzeul de Arta Timisoara

Reactualizat la:
Vedere cu ochi de copil spre Africa: un colt din Mali la Muzeul de Arta Timisoara
În plină desfăşurare la Timişoara, Luna Francofoniei este în acest an inspirată de cultura Africii, iar expoziţia de fotografie deschisă vineri, 8 martie, la Muzeul de Artă explică şi exprimă frumos fascinaţia pentru continentul negru. Un sat din Mali. Nuanţa de arşiţă a deşertului, colorată de rochiile înflorate ale femeilor. Şi copii. Mulţi copii fericiţi, într-o lume în care fericirea se “întâmplă” după legi simple, imuabile, ca ale naturii.

În Mali, copiii se zbenguie, mănâncă şi dorm în orice casă din sat, acolo unde îi prinde foamea sau somnul. Familiile poligame sunt un model frecvent, iar copiii sunt ai tuturor mamelor, aşa încât acolo nu există orfani. Băieţii modelează tauri de lut, fetiţele poartă cercei de aur şi codiţe împletite, comunitatea are coduri stabile şi ceea ce europeanului i se poate părea violent, crud sau de neînţeles, acolo intră în sfera unui firesc de aceeaşi vârstă cu timpul. Încă se practică tăierea clitorisului la fete şi circumcizia la băieţi, iar ritualul este aducător de respect.

Casele nu au electricitate, dar sătenii au telefoane mobile. Valorile, ambiţiile, cutumele lumii noastre nu au mult înţeles, iar viaţa se scurge precum râul, îngăduitoare ca oamenii de acolo. O lume fascinantă, “povestită” în imagini şi cuvinte de antropologul Violeta Neamţu, care a locuit în 2010/2011 într-un sat din Mali, acolo unde se află cea mai mare moschhe de chirpici din lume.

Fascinanta ei expoziţie îşi aşteaptă vizitatorii la parterul Palatului Baroc. Fotografiile ei, extrem de bine contextualizate, limpezi, pline de farmec, induc atitudinea clară că nicio civilizaţie nu are dreptul să-şi impună, în numele progresului, binele propriu altei civilizaţii.

La vernisaj, epxoziţia a fost prezentată de ataşatul cultural al Ambasadei Franţei la Bucureşti, de Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă, şi artistul Camil Mihăescu. Cântăreaţa italo-belgiancă Dominique Fidanza a susţinut un savuros recital de piesele ale sicilienilor, numiţi “negrii Italiei”.

S.P.D.

Foto (c) fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor