Vaporasele asteapta inmatricularea, numere de identificare de la Bruxelles si… Portul Timisoara

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
17Comentarii
Vaporasele asteapta inmatricularea, numere de identificare de la Bruxelles si… Portul Timisoara
© TION: Vaporasele asteapta inmatricularea, numere de identificare de la Bruxelles si… Portul Timisoara
Se fac ultimele pregătiri pentru ca Decebal, Burebista, Traian, Glad, Huniade, Savoya și Economu să navigheze pe Bega. Procedurile de înmatriculare sunt pe ultima sută de metri, RATT se ocupă de pregătirea marinarilor, iar primăria trebuie să obțină un aviz de la Ministerul Transporturilor, pentru înființarea Portului Timișoara.

Primăria Timișoara a înființat, în noiembrie 2015, administrația portuară de cale navigabilă interioară pentru Canalul Bega. Conform legii, Bega este navigabilă din Timișoara până la frontieră, dar pentru „a lansa” vaporașele la apă, municipalitatea și RATT trebuie să înființeze Portul Timișoara, pentru care se așteaptă un aviz de la Ministerul Transporturilor.

În prezent, toate avizele pentru ambarcațiunile care navighează pe Bega le dă Căpitănia Portului Timișoara, care are în grijă canalul. Conform legii, ne-au declarat reprezentanții Căpităniei Portului, Ministerul Transporturilor trebuie să pună la dispoziție canalul pentru navigație, iar pentru a înființa transportul public pe Bega, municipalitatea are sarcina de a înființa Portul Timișoara. Se așteaptă, potrivit autorităților locale, un aviz de la minister în acest sens.

„În momentul de față nu există o autoritate desemnată de către Ministerul Transporturilor cu atribuții concrete care să administreze infrastructura portului Timișoara, infrastructură constituită din terenuri, acvatorii, construcții hidrotehnice destinate navigației și acostării navelor, platforme și drumuri tehnologice aferente portului Timișoara de la Uzina Hidroelectrica Timișoara până la limita unității administrativ teritoriale a Municipiului Timișoara (Podul Modoș). Administraţia portuară nou înfiinţată va funcţiona numai cu autorizarea Ministerului Transporturilor, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (4) din Ordonanța de Guvern nr. 22/1999”, se arată în hotărârea adoptată în noiembrie.

Potrivit primarului Nicolae Robu, specialiștii primăriei, împreună cu ai RATT și cu cei ai firmei care construiește vaporașele Timișoarei – Spat Yard din Galați – se ocupă de înmatricularea vaporașelor.

La Timișoara au ajuns doar două din cele șapte vaporașe construite la Galați. Reprezentanții firmei gălățene au declarat, pentru tion.ro, că într-o săptămână ar trebui să ajungă și cea de-a treia ambarcațiune și că se lucrează de zor la celelalte, pentru a fi aduse la Timișoara în termenii contractuali.

În același timp, Regia Autonomă de Transport în Comun, cea care va administra transportul public pe Bega, se ocupă de inscripționare. Decebal nu va fi însă Decebal, ci va fi Decebal TM, pentru că mai există nave cu numele Decebal, ne-au dezvăluit oficialii firmei gălățene.

Odată ce RATT termină de școlit marinarii, care au nevoie de atestate speciale pentru navigarea pe apele interioare, iar autoritățile locale termină procedurile pentru înmatriculare, vaporașele vor primi ENI (n.r. European Number Identification), fără de care nu vor putea naviga pe Bega.

„Vom lămuri lucrurile și vom face ceea ce trebuie. Trebuie să abordăm lucrurile pozitiv, chiar dacă sunt unele scăpări de procedură. Vaporașele așteaptă acum înmatricularea, trebuie dată aprobarea inclusiv de la Bruxelles. Procedura a fost lansată, documentația a fost depusă, am înțeles că se așteaptă după un răspuns de la Bruxelles”, ne-a declarat Robu.

Articole pe aceeași temă:

Primul vaporas a ajuns la Timisoara, in depoul RATT

Doua vaporase din sapte sunt la Timisoara. Burebista si Decebal asteapta lansarea pe Bega

Robu le-a dat nume celor sapte vaporase ale Timisoarei: de la Burebista, Decebal si Traian pana la Economu

 

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor