Va încurca sau nu noul tramvai?

Va încurca sau nu noul tramvai?
REŞIŢA – Dacă în Govândari, tramvaiele îşi vor croi drum prin spaţiul verde şi parcările de pe Bulevardul Republicii, din Triaj şi până în Muncitoresc – unde vom avea un sens giratoriu –, traseul va urma parcursul vechii linii. Pasajul Nera va fi o surpriză: staţiile vor fi în mijlocul drumului, iar pietonii vor traversa strada peste pod, nu pe sub pasaj, ca astăzi.

Nu doar la Reşiţa, circulaţia tramvaielor pe linie a pus serioase probleme de trafic, pentru că odată peisajul urban construit, şerpuirea căii de rulare se întrepătrunde uneori prea mult cu celelalte vehicule. La Reşiţa, unde vechiul traseu ne-a dat lecţii severe, municipalitatea a promis un remediu pentru fiecare dintre probleme. Iar primul tronson, care se va deschide în Govândari, pare o promisiune respectată. „În zona Govândari, vom merge în principiu pe spaţiul verde actual, pe care dvs îl vedeţi, de la Intim până la Kaufland. De la Ada spre Kaufland, sunt nişte parcări spic pe care le vom transforma în parcări longitudinale şi atunci ne vom dilata un pic cu spaţiul pentru tramvaie. Şi linia va rămâne înierbată în această zonă. Acolo peroanele vor fi între tramvaie, în spaţiul central al bulevardului, din acest motiv avem uşi pe ambele părţi ale tramvaiului, şi pe stânga, şi pe dreapta. Asta înseamnă că nu vom impieta cu nimic circulaţia auto aşa cum se întâmpla înainte. Când oprea tramvaiul se oprea toată circulaţia, până coborau oamenii din tramvai. Nu, se va coborî între tramvaie şi, după aceea, trecere de pietoni. Asta este în Govândari“, a subliniat primarul Ioan Popa.

Potrivit edilului, în Govândari, proiectul ar rezolva vechile probleme cu tramvaiul. Să sperăm totuşi că nu va curge prea multă apă pe Bârzava până când primul tronson de linie, Kaufland-Triaj, va fi inaugurat.

Ce va fi în restul oraşului?

Primarul Ioan Popa explică: „În Triaj, venim cam pe zona actuală, cu mici modificări. În Luncă la fel, venim cam pe zona actuală. Restul traseului îşi cam păstrează, în linii mari, circulaţia. La Nera vom avea staţie, la fel, cu peron între tramvaie, şi vom abandona pasajul actual pentru că reabilitarea lui constituia o problemă. Şi oricum, mergând în varianta asta de a avea peronul central, nici nu mai e nevoie de el practic. Ar trebui să facem alte penetrări, din centru înspre pasaj“.

Potrivit celor de la Proiecte, străpungerea în mijlocul bulevardului ar costa foarte mulţi bani şi ar pune serioase probleme legate de rezistenţa structurii pasajului. Astfel că, după reintroducerea tramvaiului, circulaţia pietonală se va face pe sus, şi nu pe jos, ca acum.

Şeful administrativului reşiţean a făcut şi câteva precizări vizavi de noul sistem de semaforizare ce se va impune: „Un alt aspect este că vom avea, probabil, un sistem de management al traficului foarte inteligent, prin care vom da prioritate tramvaielor, unde se vor întâmpla nişte lucruri pe un sistem de automatizări astfel încât atunci când vine tramvaiul să intre semafoarele pe verde la tramvaie, pe roşu la pietoni, să optimizăm traficul, circulaţia în oraş“.

Şi aşa cum deja se bănuia, fiind vorba despre garnituri bidirecţionale, „la Kaufland, tramvaiul nu mai întoarce ca în trecut, nu mai are buclă de întoarcere. De asta avem comandă pe ambele părţi ale tramvaiului. Merge pe macaz, intră în staţie, chiar în intersecţie, se mută vatmanul în partea cealaltă, şi continuă pe cealaltă linie. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în Muncitoresc, unde, în Piaţa Republicii, va apărea şi un sens giratoriu. Unde acum este semaforizarea şi centrul intersecţiei va apărea un sens giratoriu care va fi după staţia de întoarcere a tramvaiului. (…) Tot în Piaţa Republicii va fi o uşoară deviere de la axul central al traseului rutier“, a mai precizat edilul.

Antoniu Mocanu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor