UVT vrea sa scoleasca specialisti in etica pentru problemele profesorilor preuniversitari

De Marcel Hoster
UVT vrea sa scoleasca specialisti in etica pentru problemele profesorilor preuniversitari
© TION: UVT vrea sa scoleasca specialisti in etica pentru problemele profesorilor preuniversitari (foto: arhiva)
Universitatea de Vest Timişoara vrea să şcolarizeze consilieri de etică pentru învăţământul preuniversitar. Noii specialişti ar urma să aibă în grijă evitarea unor scandaluri în care a fost implicat personalul didactic din şcoli şi licee.


Iniţiativă inedită la Universitatea de Vest Timişoara. Instituţia doreşte să înfiinţeze un program postuniversitar în urma căruia profesorii cu studii superioare să devină consilieri de etică. Mai exact, aceștia vor fi capabili să utilizeze cunoștințele de specialitate pentru identificarea și interpretarea unor situații, probleme etice în context școlar, să argumenteze alegerea unor strategii de proiectare a intervențiilor la nivelul instituției școlare și să aplice în contexte specifice metode tehnice și proceduri de monitorizare, diagnoză și intervenție.

La baza deciziei UVT de a realiza acest proiect stă apariţia numeroaselor scandaluri iscate în școlile românești în ultimii ani, în care au fost implicate o serie de cadre didactice. Aceasta a determinat UVT să creeze un program postuniversitar specific, prin care şcolile își vor putea forma proprii consilieri de etică în cadrul Universității de Vest din Timișoara

Abordarea programului va fi una interdisciplinară și va răspunde nevoilor legislative, dar mai ales realității complexe din mediul preuniversitar românesc, spun organizatorii acestuia.

Revenit după autosuspendarea din funcţia de rector al UVT, Marilen Pirtea a declarat, referitor la acest proiect: „Necesitatea unui asemenea program este confirmată și de cele mai recente situații neplăcute din școli, când mai multe cadre didactice au dat dovadă de lipsă de etică. Din păcate, astfel de situații au loc în școli de mai mult timp și este nevoie de o schimbare. Soluția identificată de noi este tocmai acest curs postuniversitar, prin care ne dorim instruirea personalului din unitățile de învățământ. Lucrăm de mai mult timp la el, astfel că în următoarele zile va putea primi și ultimele aprobări necesare”.

Vizate pentru a se perfecționa în domeniul eticii sunt persoanele cu studii superioare care doresc să se formeze în vederea îndeplinirii atribuțiilor de consilieri de etică din școli. Într-o primă etapă, cursul se adresează profesorilor și directorilor din învățământul preuniversitar, fără a exclude înscrierea persoanelor interesate care lucrează în alte domenii. În perspectivă, cursul postuniversitar poate fi adaptat și pentru formarea consilierilor și avertizorilor de integritate din alte instituții publice.

Programul va funcționa cu o grupă formată din cel puțin 16 persoane, absolvenți ai nivelului licență. Admiterea se face pe bază de cerere și dosar de înscriere, iar durata standard a studiilor va fi de un semestru. Cursul postuniversitar a fost aprobat de Consiliul Facultății de Sociologie și Psihologie și trimis spre aprobare Senatului UVT.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !