Unui tanar cu dizabilitati i s-a interzis accesul intr-un strand din Timisoara

De Simona Popovici Donici
Reactualizat la:
52Comentarii
Lui Cosmin i s-a permis pana la urma sa intre la strand
Lui Cosmin i s-a permis pana la urma sa intre la strand
Umilinţă, legea călcată în picioare şi o atitudine care dă de pământ cu prestigiul de oraş civilizat. De asta a avut parte un tânăr din Timişoara, căruia i s-a refuzat, două zile la rând, dreptul de a intra în Ştrandul ZHH, pe motiv că angajaţii de aici „ nu se riscă” cu persoane cu dizabilităţi. A fost nevoie de intervenţia patronului acestui loc de agrement pentru ca tânărului, altminteri un bun înotător, să i se permită accesul la bazin.

Cosmin Miloş are 23 de ani, a absolvit recent Universitatea de Vest şi este membru al Grupului de autoreprezentanţi Ceva De Spus (CDS). A făcut 8 ani de înot, este fan hip-hop şi, în timpul liber,  pune muzică la evenimente. Pentru prieteni, el este DJ Junior. Pentru angajaţii ştrandului ZHH, fostul Termal, el nu este însă decât o persoană cu dizabilităţi, care nu are ce căuta la bazin. Decât, eventual la cel pentru copii. Sau cu însoţitor.

„Ieri (miercuri, 8 august 2012, n.r.) am vrut să merg, singur, la Ştrandul ZHH (Termal) şi acolo am întâlnit o domnişoară care tăia bilete. Nu m-a lăsat să intru. A spus că ea nu-şi asumă riscul de a mă lăsa pe mine în bazinul mare. După mai multe discuţii, a decis să mă lase să intru… la bazinul pentru copii. Eu i-am explicat frumos că nu am 9 ani şi că am facut 8 ani de înot, dar ea mi-a spus că nu mă lasă să intru în ştrand. Eu am rugat-o să mă lase să-i demonstrez că ştiu să înot, iar ea mi-a răspuns că nu poate să facă asta”, relatează, cu jenă, revoltă şi stupefacţie, tânărul.  

Hotărât să nu se lase călcat în picioare de judecăţile obtuze şi discriminatorii  ale angajatei, Cosmin Miloş a rămas să-şi apere dreptul de a beneficia de un tratament egal şi demn. „După o discuţie prelungită, mi-a spus în silă, fără nici o intenţie de a se scuza: bun, intri, dar plăteşti. Iar eu am început să mă înroşesc de nervi pentru că ştiu că acolo persoanele cu dizabilităţi au intrarea gratuită, dar nu aceasta era discuţia.

Şi mi-a spus să mă duc la un alt ştrand dacă nu-mi convine”.Astăzi, Cosmin Miloş a revenit la Ştrandul ZHH. Acum însă,  nici măcar nu s-a pus în discuţie să plătească… a fost refuzat din start la intrare . De această dată, Cosmin a  venit  însoţit de  Zoltán Szövérdfi-Szép, persoană de suport a Grupului CDS, care relatează: „Bineînţeles, aceeaşi problemă, aceeaşi atitudine. Nu poate intra la ştrand neînsoţit pentru că este o persoană cu dizabilităţi, deşi le-am precizat ca tanarul Cosmin a făcut înot 8 ani.

După multe insistenţe, refuzuri şi discuţii, domnişoara de la intrare ne-a propus fie să merg cu el şi să-mi asum răspunderea pentru el, fie să meargă la bazinul de copii. La insistenţele noastre a apărut o şefă,  care ne-a explicat că legea nu-i permite să lase persoane cu dizabilităţi fără însoţitori înăuntru, dar nu a putut să ne spună care lege spune asta.

După ce s-a convins că ne cunoaştem drepturile,  a încercat să ne explice că ea de fapt doar îşi face griji pentru Cosmin, nu cumva să păţească ceva deoarece sunt mulţi care sunt necivilizaţi. Deşi au bodyguarzi şi salvamar, Cosmin nu este în siguranţă fără un însoţitor, iar dacă păţeşte ceva ajunge ea la puşcărie, şi-a argumentat refuzul. Nu au înţeles faptul că acest tânăr de 23 de ani nu are nevoie de însoţitor, a absolvit  anul acesta universitatea, se descurcă minunat şi, în plus,  este şi un înotător bun. Am fost invitaţi să mergem la un alt ştrand dacă vrea să înoate”.

Dacă  au văzut că nici  „şefa” nu poate fi făcută să înţeleagă că atitudinea ei este discrimnatorie şi, deci, ilegală, cei doi au solicitat o întrevedere cu patronul. „Acesta l-a întrebat pe Cosmin dacă ştie să înoate sau nu, apoi la răspunsul său afirmativ l-a lăsat să intre. Am continuat discuţia cu şefa, încercând să-i explic faptul că nu are dreptul  să nu lase să intre o persoană cu dizabilităţi fără însoţitor, dar s-a supărat, crezând că o ironizez.

Cosmin se află acum la ştrand, probabil înoată şi probabil va fi lăsat să intre şi data viitoare. Dar el este e o singură persoană care are şansa de a face parte din grupul Ceva de Spus, care îşi cunoaşte drepturile şi ştie unde să apeleze când are parte de o nedreptate însă mi-e teamă că celelalte persoane cu dizabilităţi care se vor confrunta cu aceeaşi problemă când vor încerca să intre fără însoţitor la Ştrandul ZHH nu vor şti la cine să apeleze, ci vor pleca înfrânţi după un nou caz în care  sunt discriminaţi”, concluzionează Zoltán Szövérdfi-Szép.

Tocmai de aceea, grupul Ceva De Spus invită persoanele cu dizabilităţi care s-au simţit discriminate sau au trecut prin situaţii similare să sune la  0721613521. Pe motiv că „totul s-a rezolvat”, angajata de la intrarea Ştrandului ZHH a refuzat să comenteze situaţia, iar la numărul de telefon anunţat pe internet pentru ştrand nu răspunde nimeni. Incidentul are însă precedente numeroase în Timişoara, cel mai cunoscut dintre acestea fiind cel publicat în exclusivitate de www.tion.ro în iunie 2012, al tinerei imobilizate într-un scaun cu rotile, căreia i s-a refuzat accesul în clubul Heaven. Cazul a stârnit vâlvă şi un imens val de solidaritate.

Citeste si: Conducerea Heaven Studio ii cere scuze Laviniei Rausch. Tanara vrea sa dea clubul in judecata

Clubul Heaven, amendat pentru ca a interzis accesul unei tinere in scaun cu rotile

Unei foste regine a frumusetii i se interzice accesul intr-un club din Timisoara pentru ca este in scaun cu rotile

Tanara in scaun cu rotile care nu a putut intra intr-un club din Timisoara a murit52Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor