UNJR cere demisia membrilor CSM, din cauza alegerii Floricăi Bejinaru

1Comentariu
UNJR cere demisia membrilor CSM, din cauza alegerii Floricăi Bejinaru
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România cere demisia membrilor CSM, din cauza alegerii Floricăi Bejinaru în fruntea Consiliului, “persoană al cărei trecut este pus sub semnul colaboraţionismului cu securitatea, ca organ de represiune al regimului comunist”, potrivit unui comunicat.

“Justiţia Română a primit cea o grea lovitură pentru istoria sa din 1989 până în prezent. Imaginea Justiţiei Române este acum reprezentată de o persoană al cărei trecut este pus sub semnul colaboraţionismului cu securitatea, ca organ de represiune al regimului comunist”, se arată în comunicatul UNJR.

Uniunea susţine că Florica Bejinaru a recunoscut ea însăşi colaborarea cu fostele structuri comuniste de represiune. Dincolo de caracterizarea  acestei  activităţi ca nefiind poliţie politică, dincolo de constatarea de către o instanţă de judecată a faptului că această activitatea de colaborare nu constituie o incompatibilitate cu funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru nu are dreptul moral de a conduce forul ce trebuie să fie  garantul independenţei justiţiei, susţine comunicatul.

De asemenea, UNJR aminteşte că în anul 2006 instanţele de judecată au început procedura de revocare a doamnei judecător Florica Bejinaru din funcţia de membrul al CSM tocmai pentru faptul că a fost dovedită ca şi colaborator al securităţii comuniste.

Reprezentanţii Uniunii îşi manifestă consternarea  faţă de alegerea în funcţia de preşedinte a CSM, forul reprezentativ al justiţiei din România, a judecătoarei. Totodată, UNJR consideră că această alegere a fost facilitată de existenţa unei proceduri netransparente pentru alegerea membrilor CSM, în sensul că anunţarea candidaturilor pentru funcţiile de conducere ale Consiliului nu este făcută în timp util, pentru ca întregul corp al magistraţilor să fie informat în legătură cu persoana candidaţilor şi programul acestora.

O justiţie independentă este  în primul rând o justiţie demnă şi curată, ce îşi recunoaşte şi îşi asumă greşelile trecutului. Acesta este justiţia pe care actulalul Consiliu Superior al Magistraturii nu o reprezintă. Acesta este motivul pentru Uniunea Naţională a Judecătorilor din România consideră demisia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii  o obligaţie morală a acestora faţă de corpul magistraţilor, se mai arată în comunicat.

Şi preşedintele de onoare al AMR, Viorica Costiniu, a declarat luni că va contesta în instanţă decizia CSM de alegere în funcţia de preşedinte al CSM a Floricăi Bejinaru, care a fost acuzată de colaborare cu fosta Securitate. Costiniu a vorbit despre autoritatea morală a magistratului, care ar fi trebuit “să îndemne la decenţă”.

Florica Bejinaru a fost acuzată de colaborarea cu fosta Securitate, ea primind iniţial un verdict de la CNSAS în acest sens, care apoi a fost schimbat.

Sursa: Newsin1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor