Universitatile timisorene vor fi testate prin intermediul unui proiect cu fonduri elvetiene

De M. Hoster
Universitatile timisorene vor fi testate prin intermediul unui proiect cu fonduri elvetiene
© TION: Universitatile timisorene vor fi testate prin intermediul unui proiect cu fonduri elvetiene
Cele patru universităţi timişorene vor fi parte a unui program al guvernului elveţian prin care va fi testat modul în care studenţii cu dizabilităţi au acces la procesul de studiu. Universităţile vor fi verificate dacă îndeplinesc cerinţele în domeniu, iar personalul va fi şcolit pentru a lucra cu acest tip de studenţi. Schimbarea modului în care sunt privite persoanele cu dizabilităţi în campusurile universitare este un alt scop al proiectului.


Centrul Euroregional pentru Democraţie (CED) din Timişoara, în parteneriat cu Şcoala de Management Fribourg din Elveţia, implementează, în perioada 16 martie 2015 – 15 septembrie 2016, proiectul intitulat „Universităţi all-inclusive: Proiect pentru îmbunătăţirea serviciilor de accesibilizare ale universităţilor, adresate studenţilor cu dizabilităţi”.
Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Iniţiativa vizează cele patru universităţi de stat din Timişoara: Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului. Se urmăreşte atingerea următoarelor obiective: evaluarea stadiului în care se află implementarea / adoptarea Cadrului de Incluziune a Studenţilor cu Dizabilităţi, elaborat de CED, în cele patru universităţi; dobândirea de cunoştinţe de către personalul responsabil cu implementarea Cadrului de Incluziune, în domeniul instrumentelor şi mecanismelor de accesibilizare pentru studenţii cu dizabilităţi; promovarea unei culturi caracterizate prin atitudini de respect şi incluziune în campusurile universitare.

În cadrul acestui proiect va fi organizat un workshop exploratoriu cu reprezentanţi cheie ai comunităţii academice din Timişoara şi partenerul elveţian, pentru o analiză comparativă a mecanismelor care asigură accessibilitatea universităţilor, dar şi seminarii în Elveţia pentru a facilita schimbul de know-how dintre experţii români şi elveţieni.

Experienţa dobândită în Elveţia va fi împărtăşită de cei care au participat la seminarii în cadrul comnităţii academice timişorene.

Implementarea programului de îmbunătăţire a accesibilităţii se va face prin intermediul unor task grupuri înfiinţate la nivelul universităţilor, urmând să fie creat şi un site în acest scop.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !