Universitatile tehnice din Romania, organizate in cadrul unei aliante. Scrisoare de protest adresata guvernantilor

De Marcel Hoster
2Comentarii
Universitatile tehnice din Romania, organizate in cadrul unei aliante. Scrisoare de protest adresata guvernantilor
© TION: Universitatile tehnice din Romania, organizate in cadrul unei aliante
Universităţile cu activitate în domeniul tehnic, inclusiv Universitatea Politehnica Timişoara, şi-au constituit asociaţie. Proaspăt constituită, organizaţia a şi lansat o scrisoare deschisă prin care cere Guvernului adaptarea politicilor educaţionale la cerinţele actuale ale învăţământului.

Conducerile universităților cu profil tehnic din țară – Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Tehnică de Construcții din București – au înființat Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT).

Organizaţia își propune să reprezinte o platformă de colaborare pentru cele mai prestigioase universități cu profil tehnic din țară, precum și o voce comună, puternică și permanent implicată în optimizarea politicilor din educație și cercetare, spun reprezentanții acesteia.

„Am militat pentru înființarea acestei alianțe și cred că ARUT poate și trebuie să participe activ la dezvoltarea inteligentă a politicilor care privesc educația și cercetarea. Alianța Română a Universităților Tehnice va deveni un actor principal pe piața educațională din România, având în vedere faptul că domeniul științelor inginerești este cel care a asigurat și asigură consolidarea dezvoltării economice a țării. “, a subliniat primul președinte al alianței – Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Viorel-Aurel Șerban.

Atât marile companii, cât și întreprinderile mici și mijlocii au nevoie de resursă umană bine pregătită pentru a putea performa pe o piață competitivă, iar în acest context ARUT vine în întâmpinarea recomandărilor Consiliului European privind Programul național de reformă al României pentru 2015, prin creșterea calității și relevanței învățământului superior tehnic pentru piața forței de muncă și prin consolidarea proiectelor de cercetare aplicată care vizează piața de consum.

Universitățile asociate au semnat deja o scrisoare deschisă prin care atrag atenția Guvernului asupra faptului că politicile din domeniul educației – și cu precădere cele din domeniul învățământului superior – au creat dezechilibre majore la nivelul sistemului de învățământ și au fost luate fără consultarea instituțiilor relevante din domeniu, cu riscuri foarte grave pentru viitorul apropiat al economiei și educației naționale.

ARUT va reprezenta, în același timp, un cadru pentru proiecte ample dedicate domeniilor prioritare din Strategia Națională pentru Învățământul Terțiar 2015-2020. Atât crearea de surse de finanțare destinate proiectelor educaționale și de cercetare, cât și redactarea de proiecte destinate finanțării din Fondul Social European vor fi tematici centrale ale activității alianței, care va încerca să definească un circuit financiar mai clar și mai transparent pentru toate instituțiile cu profil tehnic din România, au explicat reprezentanții acesteia.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor