Universitatile sustin candidatura Timisoarei pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii

De A.S.
Reactualizat la:
Universitatile sustin candidatura Timisoarei pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii
© TION - Universitatile sustin candidatura Timisoarei pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii
Rectorii universităţilor din Timişoara au semnat marţi, la primărie, o declaraţie de susţinere a candidaturii oraşului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Reprezentanţii universităţilor de stat şi private au dat asigurări că se vor implica în acest proiect. Totodată, s-a discutat şi despre crearea unui consorţiu de cercetare al Timişoarei.

Declaraţia de susţinere a candidaturii municipiului Timişoara pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost semnată, la invitaţia primarului Nicolae Robu, de toţi conducătorii instituţiilor de învăţământ superior din oraş: Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest, Viorel Şerban – Universitatea Politehnica, Marius Raica – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, Paul Pârşan – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Corina Muşuroi – Universitatea Tibiscus şi Titus Slavici, în numele rectorului Universităţii Ioan Slavici.

„Noi, rectorii universităţilor de stat şi private din Timişoara (…) afirmăm susţinerea fără rezerve a noastră şi a universităţilor pe care le reprezentăm pentru proiectul comunitar “Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în 2021″. Considerăm că Timişoara, municipiu prin excelenţă al diversităţii – culturale, etnice, religioase, ideologice, etc. -, dar în egală măsură al toleranţei şi solidarităţii între oameni, al respectului pentru valorile fiecăruia şi al împărtăşirii fiecăruia din valorile celuilalt, municipiu cu o puternică tradiţie în cultură şi de o remarcabilă forţă culturală actuală, centru universitar de renume internaţional, pol urban de maximă importanţă la nivel euroregional în această parte de Europă, întruneşte toate cerinţele pentru a fi o excelentă capitală europeană a culturii în 2021. Asigurăm că universităţile noastre, cu cele aproximativ 2.000 de cadre didactice şi circa 50.000 de studenţi, vor fi actanţi de bază în proiect, atât ca producători de cultură, cât şi ca substanţiali consumatori”, s-au angajat rectorii universităţilor timişorene, prin declaraţia semnată.

Primarul a mai discutat cu rectorii despre modul în care pot fi capacitaţi specialiştii din universităţi să contribuie la elaborarea strategiei de dezvoltare economică a Timişoarei, a strategiei privind sănătatea, a celei de educaţie şi a celei culturale.

„Toate aceste strategii sunt deja în curs de elaborare. Acţiunea de elaborare a fost declanşată. Am stabilit responsabilităţi la nivelul primăriei şi în cazul strategiei culturale avem chiar paşi importanţi deja făcuţi. Acolo avem şi o susţinere financiară printr-un proiect european pe cooperarea transfrontalieră România – Serbia. Partenerul nostru este Institutul Intercultural”, a afirmat Robu.

Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii cu universitarii vizează domeniul cercetării.

„Am discutat, de asemenea, să explorăm împreună posibilitatea de coagulare a activităţii de cercetare prin crearea unui consorţiu de cercetare al Timişoarei. Universităţile trebuie să joace un rol important, dar în acest proiect trebuie coagulate şi institutele de cercetare. Am mai discutat despre crearea Muzeului ştiinţei şi tehnicii bănăţene, o idee mai veche a noastră, şi am discutat despre modul în care vom pune în valoare noua investiţie realizată din fonduri europene care va fi în curând dată în folosinţă – Centrul de afaceri şi inovare în sectorul IT & C”, a mai declarat primarul.

Rectorii cred că universităţile pot juca un rol important în dezvoltarea Timişoarei.

„Timişoara este un oraş universitar. Ceea ce se doreşte prin această acţiune este de a pune în valoare şi de a conştientiza mai mult ceea ce reprezintă învăţământul universitar pentru Timişoara şi cum poate învăţământul universitar să devină un motor mai puternic în dezvoltarea Timişoarei. În acest moment, când s-a deschis exerciţiul financiar 2014-2020, cercetarea inovativă este puternic susţinută. În trecut, universităţile din Timişoara au realizat investiţii extrem de performante în cercetare. Avem institute de cercetare la nivel european, de cel mai înalt nivel. Crearea unui consorţiu de cercetare va fi extrem de favorabilă dezvoltării Timişoarei (…) Această acţiune şi această iniţiativă pe care Timişoara a luat-o, de a candida pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, trebuie sprijinită de fiecare dintre noi (…) Sunt convins că lucrurile vor evolua într-o direcţie bună şi până la urmă universităţile, dar şi cetatea vor avea de câştigat din această iniţiativă”, a afirmat rectorul USAMVB.

Cei implicaţi în proiectul „Timişoara Capitală Europeană a Culturii” au convenit şi la motto: „Concordia civium murus urbium – Armonia dintre cetăţeni este zidul oraşelor”.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor