Universitatea Politehnica Timisoara lucreaza pentru mobilitatea virtuala a studentilor

De Marcel Hoster
1Comentariu
Universitatea Politehnica Timisoara lucreaza pentru mobilitatea virtuala a studentilor
© foto: arhiva
Studenţii timişoreni pot beneficia în cadrul procesului de învăţământ de mobilitate virtuală. O platformă constituită de Universitatea Politehnica Timişoara îi ajută să „viziteze” virtual alte universităţi şi să ia parte la cursuri online organizate de acestea.

La finalul lunii septembrie a avut loc la Timișoara a treia întâlnire a proiectului Open Virtual Mobility. Gazdă a fost Universitatea Politehnica Timișoara, partener al proiectului, care a organizat întâlnirea în cadrul Centrului de ID/IFR și e-Learning al universității.

Au participat 20 de cadre didactice, cercetători și personal adminstrativ din cadrul partenerilor proiectului, din Germania, Belgia, Italia, Franţa, Spania, Olanda şi universitatea gazdă.

Proiectul Open Virtual Mobility își propune să promoveze și să mărească capacitatea de învățământ superior în Europa prin realizarea, evaluarea și recunoașterea abilităților de mobilitate virtuală ale personalului academic și studenților din învățământul superior, în conformitate cu principiile Bologna și cele ale Educației Deschise/ Datelor deschise.

Impactul așteptat în urma proiectului se referă la creșterea gradului de conștientizare a mobilității virtuale în învățământul universitar din Europa, evaluarea și recunoașterea abilităților VM (mobilitate virtuală), creșterea gradului de pregătire și a încrederii personalului academic și a studenților pentru a participa și a implementa VM. Prin realizarea unor cursuri online, libere și accesibile, se va putea realiza învățarea pentru dezvoltarea continuă, evaluarea și recunoașterea abilităților VM, sporirea transparenței în ceea ce privește distribuția și nivelul abilităților VM în învățământul universitar din Europa.

În cadrul întâlnirii din Timișoara s-au discutat o serie de pași de urmat în cadrul proiectului, aflat în al doilea an de implementare. S-a început cu discuții pe marginea realizării de materiale didactice online de tip MOOC (massive open online course) și OER (resurse educaționale deschise), urmate de clarificări privind abilitățile care urmează a fi dobândite de cei care vor studia pe platforma educațională.

„Această întâlnire a fost una extrem de productivă. Proiectul OpenVM este unul extrem de actual în cadrul cooperării europene și internaționale extrem de dezbătute în ultima perioadă privind crearea unei forțe de muncă cu abilități actuale, digitale, interculturale, care poate munci egal oriunde în Europa. Oferirea de diverse mobilități virtuale încurajează experimentarea mediilor diferite de învățare pentru acei studenți care pot avea limitări de timp sau financiare. Cel mai interesant este că proiectul are o adresabilitate mult mai largă, calitatea materialelor educaționale oferite putând să atragă orice adult dorește să învețe. Trăim o perioadă a nativilor digitali care se vor educa permanent, pe toată durata vieții. Implicarea UPT în cadrul acestui proiect este una dublă, echipa noastră având atât o contribuție educativă și pedagogică asupra modelelor și structurii unor programe de mobilitate virtuală cât și implementarea și mentenanța tehnică a platformei educaționale pe care vor fi încărcate materialele și programele realizate de partenerii de proiect”, a declarat Diana Andone, coordonatorul proiectului pentru România, din partea UVT.

În această iarnă vor exista pe platforma online OpenVM cursuri dedicate, accesibile tuturor. Platforma educațională a proiectului, dezvoltată de Universitatea Politehnica din Timișoara poate fi accesată AICI.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor