Universitatea Politehnica Timisoara e pregatita de deschiderea noului an universitar

De Marcel Hoster
1Comentariu
Universitatea Politehnica Timisoara e pregatita de deschiderea noului an universitar
Peste 2.600 de noi studenţi vor face cunoştinţă luni cu ceea ce înseamnă Universitatea Politehnica Timişoara. Ei vor fi bobocii care vor participa la cele 9 noi deschideri de la facultăţile din cadrul instituţiei de învăţământ superior.

Un nou an universitar se deschide la începutul săptămânii viitoare la Universitatea Politehnica din Timişoara. Sunt 2.650 de studenţi care încep cursurile la studiile de licenţă, respectiv 1550 la masterat şi 100 de doctoranzi.

„Luni se deschide anul universitar la UPT. Ceremoniile încep de la ora 9 la Automatică şi Calculatoare, iar ulterior toate cele 9 facultăţi vor avea ceremonii separate de deschidere. În anul 1 avem un număr de 2650 noi studenţi la licenţă, iar alţi 1550 sunt la master. Aceasta în ciuda scăderii numărului de candidaţi, şi aici mă refer că au fost probleme din cauza Bacului şi a lipsei de interes de participare la studiile la master. De asemenea, vom avea şi 100 de doctoranzi. Şi în acest an oferim spaţii de cazare la toţi solicitanţii, laboratoarele sunt aranjate, îi aşteptăm pe studenţi la cursuri”, a declarat Viorel Şerban, rectorul UVT.

El spune că în jur de 50% dintre cei care încep şcoala ajung şi în ultimul an de studiu, ceea ce reprezintă o medie normală înregistrată la universităţile tehnice.
„În total vor fi 13.000 de studenţi. 50% dintre cei care încep anul ajung la final, să ia diploma. E o medie normală, acelaşi procent se înregistrează şi la alte universităţi similiare, de exemplu la Torino sau Milano, şi acolo cam 40 – 50% dintre studenţi renunţă, din diferite cauze”, a mai spus Şerban.

Rectorul UVT recunoaşte că nu instituţia pe care o conduce nu stă prea bine la capitolul studenţi străini, dar că problema se datorează şi sumelor mari cerute de legislaţie pentru plata cursurilor.

„Nu stăm bine la studenţi străini, e drept stăm bine la categoria a celor de naţionalitate română din ţările de lângă. Şi aici vorbim mai ales de cei din Moldova. La noneuropeni sunt puţini, nimeni nu vine în România cât timp Parlamentul ne impune să cerem 230 de euro taxă lunară. De exemplu în Austria e 500 pe an, în Germania nu se cere nimic, se face pe bază de parteneriat. Au fost o serie de studenţi din Pakistan, au venit 80 la limba engleză, majoritatea la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, plus la cea de Calculatoare, la 1 ianuarie a rămas 1 parcă sau doi, au tras concluzia că e prea grea şcoala politehnică. Aşa au spus, aici e mult de învăţat, majoritatea au plecat la ASE la Bucureşti”, a încheiat Viorel Şerban.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor