Universitatea Politehnica Timisoara anunta: suntem locul doi la nivel national

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
8Comentarii
Universitatea Politehnica Timisoara anunta: suntem locul doi la nivel national
© Foto: arhiva
Reprezentanţii Universităţii Politehnica Timişoara au anunţat că instituţia bănăţeană de învăţământ superior este clasată a doua în România în cadrul unui top universitar apreciat la nivel mondial. Acesta se întocmeşte în funcţie de datele existente în bazele de date internaţionale şi nu pe cele furnizate chiar de universităţi.

După ce „colegele” din Timişoara au anunţat în diferite ocazii că sunt clasate foarte bine în topurile internaţionale, iată că şi Universitatea Politehnica Timişoara a anunţat un asemenea loc. Instituţia ocupă locul al doilea în clasificarea realizată prin topul SCImago Institutions Rankings a universităților din România pentru anul 2016, în progres cu două locuri fata de anul precedent.

SCImago Institutions Rankings (SIR, www.scimagoir.com) realizează o clasificare a instituțiilor bazată pe evaluarea performanțelor acestora în 3 domenii. Primul este cercetarea: totalul documentelor publicate și indexate în SCOPUS; procentul din total publicații al celor realizate cu alte instituții; valoarea normalizată a citarilor per articol; procentul publicaților instituției publicate în primele 25% cele mai bine cotate jurnale din domeniu; dispersia tematicilor știintifice ale institutiei; procentul producției instituției situat în cele mai citate 10% articole în respectivul domeniu; procent articole din total în care autorul principal face parte din instituție; numarul total de autori din cadrul instituției.

Cel de-al doilea criteriu este cel al Inovării: totalul producției științifice citată în patente; procentul din total citat în patente. Un al treilea criteriu este impactul societal: dimensiunea web-ului (numărul de pagini asociate instituției); totalul accesărilor externe al domeniului web al instituției.

„SCImagoIR își bazează analiza exclusiv pe informații culese din bazele internaționale de date, fiind din acest punct de vedere, în afara influențelor datelor furnizate de universități. UPT a fost în progres constant în acest ranking (locul 6 în 2014, locul 4 în 2015 și locul 2 în 2016 între universitățile din România)”, au anunţat reprezentanţii UPT.

În rankingul global, ranking care are în vedere toate instituțiile care activează în domeniul cercetarii, calificativul bazat pe punctaj obținut de UPT a evoluat de la 746, în anul 2009, la 599 în anul 2016.

În acest clasament, UVT este depăşită de Universitatea Politehnica Timişoara, fiind urmată de Babeş-Bolyai din Cluj. Universitatea de Vest din Timişoara ocupă locul 9 în acest clasament, cele două universităţi fiind clasate între primele 20.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor