Universitatea de Vest Timisoara va deveni mai cunoscuta in mediul de afaceri german din Romania in urma semnarii unui nou parteneriat

De Marcel Hoster
1Comentariu
Universitatea de Vest Timisoara va deveni mai cunoscuta in mediul de afaceri german din Romania in urma semnarii unui nou parteneriat
© Tion: Universitatea de Vest Timișoara va deveni mai cunoscută în mediul de afaceri german din România în urma semnării unui nou parteneriat
Universitatea de Vest Timişoara va beneficia din plin de experienţa academică germană, după ce a semnat un acord cu Forumul de Cooperare Bilaterală Româno – German. Acordul va însemna pentru studenţii UVT posibilitatea de a beneficia de proiecte de studii de primă mână, accesul la programe de internship în Germania sau la firme cu acţionariat german din România, dar şi posibilitatea participării la seminarii şi întâlniri cu personalităţi germane.

Andrei Pleşu a sosit la Timişoara în calitate de preşedinte al Forumului de Cooperare Bilaterală Româno – German, o organizaţie menită să ajute la promovarea relaţiilor dintre cele două părţi, la nivel academic. Universitatea de Vest va fi beneficiara directă a acestei vizite, cunoscutul politolog semnând, în numele asociaţiei amintite, un acord cu instituţia de învăţământ superior bănăţeană, reprezentată de Marilen Pirtea, rector al UVT.

„Evenimentul este unul important pentru noi, acordul semnat cu domnul Pleşu e un pionierat pentru mediul universitar. Forumul doreşte semnarea unor asemenea acorduri şi cu alte universități, în vederea dezvoltării învățământului superior în limba germană. Timisoara este un oraş multietnic, având dezvoltat învăţământul de tip german. Noi avem cursuri în limba germană la catedra de Litere, la Relaţii Internaţionale, la Ştiinţe Economice.

De asemenea, sunt numeroşi doctoranzi care studiază în limba germană. Mulţi studenţi ai UVT sunt plecaţi la studiu în Germania prin intermediul programului Erasmus, iar numeroşi studenţi de limbă germană sunt la UVT. Forumul ne va sprijini în activitatea noastră viitoare. Vor fi organizate workshopuri, conferinţe etc. Astfel, pot fi aduse la UVT firmele germane”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT, la semnarea acordului.

Andrei Pleşu spune că apariţia acestui forum reprezintă o concretizare instituţională a relaţiilor sale cu Germania, iar semnarea acordului cu UVT – o concretizare a insistenţelor rectorului Marilen Pirtea.

„Există de ani buni în Parlamentul de la Berlin un forum germano-român, deci era normal şi apariţia unuia româno-german. A venit cam târziu, acum doi ani, dar e important că s-a făcut. Sistemul de educaţie din România trece acum prin situații greu de explicat, sunt dificultăţi create de minister (n.r. tăierea locurilor bugetate la o serie de universităţi).

Acest protocol semnat între noi este unul cu substanţă. Raportul cultural și al populaţiei române şi germane a promis mereu o continuitate a colaborării. Prezenţa germană în România a fost întotdeauna una cordială, eficientă. Eu mă consider norocos că relaţia mea personală cu Germania se transformă în ceva instituțional”, a declarat Andrei Pleşu.

Partea concretă, palpabilă, a acordului a fost prezentată de Michael Schmidt, secretar al forumului, un sas plecat în anii ’80 din ţară şi revenit în 1990 în România pentru a crea una dintre cele mai mari societăţi actuale din domeniul comercializării autovehiculelor.

„Ideea unui asemenea forum a fost lansată în 2010 de către Susanne Kastner, dar atunci nu s-a concretizat. Iniţiativa a devenit realitate cu ocazia unei vizite a preşedintelui României în 2015. Există potențial mult pentru colaborare. Învățământul superior şi candidaţii bine pregătiţi sunt foarte importanţi pentru firmele germane din România.

După cum ştiţi, aici a fost implementat modelul german al învăţământului dual liceal. Chiar dacă acum nu funcţionează în parametri maximi, acesta a fost un real succes. Un model asemănător este interesant şi pentru învăţământul superior, vă amintiţi de acele şcoli de subingineri, acesta ar putea să ajute foarte mult industria din România”, a declarat Schmidt.

Semnarea acordului a fost urmată de organizarea la UVT a dezbaterii „Promovarea relaţiilor bilaterale româno-germane la nivel cultural şi în domeniul educaţiei, parteneriate strategice la nivel regional”.

În cursul zilei de joi, Andrei Pleşu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor