Uniunea Europeana a dat 250 milioane de euro pentru Regiunea Vest

4Comentarii
Uniunea Europeana a dat 250 milioane de euro pentru Regiunea Vest
Regiunea Vest beneficiază deja de 250 de milioane de euro, sumă alocată de Uniunea Europeană sub formă de cofinanţare în cadrul programului Regio. Până acum au fost semnate deja de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest 131 de proiecte, valoarea acestora fiind de 345 de milioane de euro.

Bani de accesat mai sunt, dar numai pentru câteva axe prioritare. Interesul pentru acest tip de finanţări a fost destul de mare. Până în prezent au fost depuse 685 de proiecte la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în vederea solicitării de finanţare nerambursabilă prin Regio – Programul Operaţional Regional. Regiunea Vest are la dispoziţie pentru cofinanţarea acestor proiecte suma de 416,52 milioane euro.

ADR Vest, instituţie condusă de Sorin Maxim, a reuşit, până în prezent, contractarea unui număr de 131 de proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 345 de milioane de euro, 250 de milioane reprezentând valoarea finanţării nerambursabile.

Alte 395 de proiecte se află în diferite faze de evaluare şi selecţie sau precontractare, având o valoare totală de aproximativ 800 de milioane de euro, dintre care aproximativ 600 de milioane de euro reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.

În acest moment mai pot fi accesate fonduri nerambursabile în cadrul acestui program doar pentru sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor (axa prioritară 1, poli de dezvoltare urbană şi poli de creştere), dotarea bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă (axa prioritară 3, domeniul major de intervenţie 3.3) şi reabilitarea siturilor poluate şi neutilizate şi pregătirea lor pentru noi activităţi (axa prioritară 4, domeniul major de intervenţie 4.2).

Polul Timişoara are linie specială de finanţare – 70 milioane de euro

Municipiul Timişoara, împreună cu localităţile din jur, componente ale polului de creştere, au avut la dispoziţie o linie separată de finanţare. Din fericire, suma de 70,49 de milioane de euro a fost accesată şi nu a fost pierdută. Pe 9 decembrie, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, înfiinţată prin asocierea Municipiului Timişoara, a CJ Timiş şi a unui număr de 14 comune timişene situate în jurul oraşului reşedinţă de judeţ au depus spre finanţare Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Creştere Timişoara. Acesta, împreună cu proiectele individuale cuprinse în strategie, au fost acceptate. În total, opt proiecte, în valoare de 28,87 milioane de euro, au fost deja depuse spre finanţare.

Un alt proiect important finanţat pe Regio, de această dată unul lansat de o societate privată, este „City Business Development Centre (CBDC) – Structură de sprijin pentru afacerile inovative din Timişoara”. Acesta are o valoare totală de 71 de milioane de lei, fiind contractul de acest tip cu cea mai mare valoare semnat de ADR Vest.

În judeţ, tot prin Regio au fost finanţate numeroase proiecte de infrastructură, printre cele mai importante fiind centura de ocolire a Buziaşului şi drumul spre Lugoj sau drumul Periam – Saravale – Sânnicolau Mare. De asemenea, tot prin Regio se susţine reabilitarea Spitalului de boli infecţioase şi pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” şi a Clinicii de chirurgie cranio-maxilo-facială din cadrul Spitalului Municipal din Timişoara.

M. Hoster4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor