Uniunea Artistilor Plastici are o clona si la Timisoara. Clona cauta… vidanjori

De Dariana Bratu
Uniunea Artistilor Plastici are o clona si la Timisoara. Clona cauta… vidanjori
© Foto: Facebook/galeriahelios.timisoara
Indiferent dacă fac parte activ sau nu din mediul cultural, pasionații de artă au auzit cu siguranță de Uniunea Artiștilor Plastici. Ei bine, sunt mai puțini cei care știu că acest nume este folosit nu de una, ci de două organizații. Prima este cea care funcționează din 1950, iar cealaltă este una mai nouă, dedicată tuturor, nu doar artiștilor plastici, dar a cărei conducere susține că este singura UAP cu drept legal de a funcționa. Care este rezultatul? Nu mai puțin de 90 de procese și multă confuzie.

Pentru a nu încurca cele două organizații în acest text, Uniunea Artiștilor Plastici, care există de decenii, va fi numită UAP, iar noua Uniune a Artiștilor Plastici va purta numele de UAP2.

Războiul dintre cele două organizații a început în urmă cu aproximativ trei ani.

„Este o problemă veche. Această organizație a apărut la Alba Iulia și a fost înființată de Traian Mârza, care înainte era președinte al filialei din Alba a Uniunii Artiștilor Plastici. Supărat că nu a fost reales, el a înscris la tribunal această organizație, cu același nume. Avem deja, la nivel național, 90 de procese cu această organizație care folosește abuziv numele nostru. A fost și o scăpare a tribunalului, pentru că dacă eu fac o mașinuță nu pot să-i zic Mercedes”, a explicat, pentru Tion.ro, președintele UAP Timișoara, Ioan Szekernyes.

De cealaltă parte, însă,Traian Mârza spune că problemele au început după ce UAP a dat în judecată uniunea condusă de el, cerând schimbarea numelui.

Deși împart același nume, cele două organizații au activități destul de diferite. UAP este exact ceea ce sugerează: Uniunea Artiștilor Plastici. Astfel, în această organizație nu pot intra decât persoane care au studii în domeniul artelor plastice și vizuale. Szekernyes spune că există și excepții pentru amatori, dar numai în cazul celor care au merite deosebite.

La UAP2 lucrurile stau puțin altfel. Aici sunt bineveniți orice fel de oameni care se consideră artiști, fie că sunt scriitori, muzicieni, pictori sau altceva. De asemenea, studiile superioare în artele plastice nu sunt necesare, motiv pentru care în UAP2 există procurori, scriitori, dar și foști securiști sau actuali membri ai SRI. Oricum, indiferent de tipul de membri pe care îi are, conducerea UAP2 susține că este singura care funcționează legal.

„Aceasta este singura Uniune a Artiștilor Plastici care funcționează legal în România. (…) Conform statului, nu are numai scriitori, are și muzicieni, pentru că artele contemporane sunt interdisciplinare. Denumirea asta este doar o sintagmă, ea va fi Uniunea Creatorilor de Artă, am rezervat deja și numele. O să o schimbăm după ce-i radiem pe ăștia (n.r. – UAP). Trebuie radiați, pentru că funcționează ilegal și prejudiciază bugetul statului. Ei nu există și au fost înscriși pe șpagă și intervenții”, a explicat Traian Mârza, președintele UAP2.

Szekernyes spune că, pe lângă faptul că folosește numele UAP, noua organizație s-a folosit de acest titlu și pentru a obține pensii suplimentare pentru membri.

„Din câte știu eu, li s-a retras statutul de asociație de utilitate publică și s-a dispus ca acelor artiști care au beneficiat de pensii suplimentare, pentru că dânsul (n.r. – Mârza) a eliberat adeverințe în acest sens, li se va retrage acest drept, ba mai mult o să trebuiască să și restituie banii pe care i-au primit”, a spus liderul UAP Timișoara.

Galeria Helios – mărul discordiei

La Timișoara, cele două uniuni nu au avut prea multe de împărțit, dar au existat conflicte și aici. UAP2 este o organizație mică în orașul de pe Bega, care are puțini membri.

„Sunt câțiva membri la Timișoara, dar sunt amatori. Sunt nesemnificativi”, a spus Szekernyes.

Totuși, semnificativă sau nu, filiala UAP2 Timișoara a făcut un denunț împotriva celeilalte organizații. Miza? Galeria Helios.

„Această organizație ne provoacă greutăți, deoarece conducerea uniunii pe țară are aceste procese, iar ei denunță și filialele locale. De exemplu, au denunțat că noi am folosi Galeria Helios pe nedrept. Nu și-au dat seama că spațiul acela este al nostru din anii ’60. A venit Poliția, am avut și un avocat, dar s-a rezolvat problema”, a mai declarat Szekernyes.

Pe de altă parte, Traian Mârza consideră în continuare că UAP folosește abuziv galeria.

„Spațiul acesta a fost folosit până în anul 1998 ca magazin al Fondului Plastic și, având în vedere că ANAF nu mai recuperează evaziuni mai vechi de 5 ani, i-a lăsat în pace. Acum, magazinul lor, din punctul meu de vedere funcționează tot ilegal, pentru că trebuiau să-și facă societate comercială. Ei au personalitate juridică și au denumirea Filiala Timișoara UAP, care este doar o sintagmă, pentru că Uniunea Artiștilor Plastici este o organizație dizolvată. (…) Ei sunt protejați de Ministerul Culturii. Nu e legal! Ei s-au sustras de la impozitul pe venit. Ei sunt comercianți în toată legea, vând culori. Oricum, acolo la Timișoara e caz fericit, că măcar au persoană juridică, la București nu au nimic”, a spus Mârza.

UAP2 caută vedete și „vidanjori”

UAP2 nu are o viață tocmai bună la Timișoara. Are puțini membri, iar cei care fac parte din organizație nu s-au ocupat prea bine de ea. Totuși, Teodor Mârza nu-și face probleme. Vrea o filială mai mare, cu oameni tineri.

„La Timișoara nu avem prea mulți membri. Președinții au plecat, iar Denisa (n.r. – Denisa Mihăilă – președintele UAP2 Timișoara) săraca nu s-a prea ocupat. Am nevoie de un om, că eu nu am vrut să sparg centrele universitare să le iau toți membri. (…) Am nevoie de niște oameni tineri”, a explicat Mârza.

Mai mult, printre cei pe care i-ar dori în funcția de președinte al UAP2 Timișoara se numără și DJ K-lu. Până atunci însă, UAP2 așteaptă membrii noi.

„Mai mult decât orice, am nevoie de vidanjori, nu de artiști sau scriitori. Mă și întreabă unii «ce profesie ar trebui să am» și le spun vidanjor ca să poți să scoți rahatul din mecanismul ăsta «România lucrului bine făcut», să ai curajul să faci asta”, a concluzionat Mârza.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !