Unda de poluare cu substante toxice din Ungaria a ajuns pe fluviu la intrare in Serbia

1Comentariu
Unda de poluare cu substante toxice din Ungaria a ajuns pe fluviu la intrare in Serbia
Specialiştii Apelor Române Mehedinţi au fost informaţi de omologii lor din Serbia că unda de poluare cu substanţe toxice în urma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns pe fluviu, la intrare în Serbia, data la care ar putea fi semnalată în România fiind ziua de joi.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apleor Române Mehedinţi, Adrian Drăghici, a declarat duminică corespondentului MEDIAFAX că specialiştii apelor din Serbia au dat şi ei asigurări că unda de poluare cu substanţe toxice se va dilua până va ajunge în România.

“În paralel, în Serbia se efectuează analize şi am primit asigurări care confirmă şi analizele noastre, că unda toxică se va dilua.”, a mai spus Drăghici.

Potrivit aceleiaşi surse, ultimele analize ale apei fluviului Dunărea, realizate duminică arătau un PH de 7,9, acesta încadrându-se în limite normale.

La Baziaş, la intrarea fluviului Dunărea în România, se prelevează probe de către echipe complexe formate din biologi, chimişti ai Administraţiilor Bazinale Banat, Jiu şi Mehedinţi, care vor fi analizate în laboratoarele mobile care au fost transportate la faţa locului.

Totodată, la Baziaş sunt poliţişti de frontieră care supraveghează fluviul.

În 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în fluviu. Potrivit experţilor ungari, s-au deversat între 600.000 şi 700.000 de metri cubi de noroi roşu.

În timp ce catastrofa ecologică produsă luni în Ungaria a provocat deja moartea a şapte pesoane, rezervorul uzinei de alumină din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninţă ecosistemul Dunării, riscă să cedeze complet din cauza unei noi fisuri în dig.

Autorităţile ungare au ordonat evacuarea completă a satului Kolontar de teama unei a doua inundaţii cu noroi roşu toxic şi se pregătesc să adopte aceleaşi măsuri şi în cazul orăşelului vecin, Devecser, a declarat şeful serviciilor de combatere a dezastrelor, Tibor Dobson, citat de AFP.

sursa: Mediafax.ro1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor