Un WC numit dorinta

De Monica Ardelean
O locație fără toalete, dar cu porumbei și o statuie FOTO:JA
O locație fără toalete, dar cu porumbei și o statuie FOTO:JA
Nicio toaletă în Parcul Copiilor și Piața Avram Iancu, dar avem șapte în Parcul de la Pădurice.

ARAD. Totul a pornit de la mai multe telefoane ale cititorilor. Subiectul revine printre cititorii noştri, semn că problema e acută. Şi cum să nu fie când e vorba de necesităţile fiziologice uneori greu de stăpânit? Nu avem toalete publice în Arad. Nici ecologice şi nici cele tradiţionale care nu s-au dovedit a fi suficient de rentabile pentru ca cineva să investească într-o asemenea afacere. Înainte de a lichida fostele toalete publice, atât de regretate acum de arădeni, Primăria a încercat în nenumărate rânduri să le concesioneze, dar nimeni nu s-a arătat interesat.

În noiembrie 2009 era depus un proiect pentru concesionarea activităţii de exploatare a acestora. Concesiunea era gândită pe o durată de 12 ani, iar municipalitatea ar fi perceput o redevenţă de 20.000 lei, care s-ar fi indexat anual cu indicele de inflaţie. Pentru modernizarea celor patru WC-uri publice, se estima atunci, ar fi nevoie de o sumă de 500.000 lei. Taxa de utilizare propusă era de 1 leu. Ideea nu a surâs nimănui.

Doar la evenimente

Și așa au dispărut toaletele tradiționale și au apărut cele ecologice, mai ieftine pentru bugetul Primăriei. Dar încet, încet dispar și acestea. Au dispărut din Parcul Copiilor şi, spun cititorii noştri, şi din Piaţa Avram Iancu. Reprezentanţii primăriei susțin că pe timp de iarnă nu se mai amplasează în Parcul Copiilor pentru că nu prea e căutat parcul în această perioadă. Fără comentarii! Mai ales că e zisa „faci pe tine de frig”, și nu în toalete. În Piața Avram Iancu, spun cei din zonă, au dispărut chiar de mai bine de un an, fără a pune însă la socoteală evenimentele organizate aici când organizatorii sunt obligați să asigure cel puțin o toaletă. Dar care va dispărea odată cu evenimentul.

7 toalete în parcul Pădurice

Regulile sunt altele când vine vorba despre un proiect european. Parcul de la Pădurice se bucură de nu mai puțin de 7 toalete ecologice (pe numărate, spun cititorii) pentru că așa au fost cerințele proiectului. Normele UE sunt foarte explicite se pare și când vine vorba despre toalete. În viziunea europenilor, natura nu poate fi considerată o soluție prea potrivită în caz de nevoie. Ceea ce nu pare să deranjeze prea mult administrația locală pentru că lipsa unor toalete, fie ele și ecologice, va fi rezolvată printr-o simbioză perfectă între om și natură. O imagine perfectă pentru o capitală culturală europeană.

Se poate

Am mai scris că la Chişineu Criş, în mijlocul orăşelului, este amenajată o toaletă publică. Din bugetul propriu al localităţii. Totul a costat aproximativ 65. 000 lei.

Taguri: , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !