Un rector din Timisoara a gasit solutia promovabilitatii mai mari la BAC: un inspectorat scolar regional

De Marcel Hoster
3Comentarii
Un rector din Timisoara a gasit solutia promovabilitatii mai mari la BAC: un inspectorat scolar regional
Ca în fiecare an, rectorul Universităţii de Vest Timişoara este nemulţumit de rata de promovabilitate a timişenilor la examenul de Bacalaureat. Soluţia găsită de Marilen Pirtea pentru această problemă ar fi înfiinţarea unui inspectorat şcolar regional, unul care s-ar mula perfect peste bazinul de unde ar proveni posibilii studenţi ai UVT.


Timişul a terminat perioada examenelor de bacalaureat cu o medie de promovabilitate a elevilor de 63,25%, deci cu 0,3% mai mic decât media naţională, ceea îl nemulțumește pe rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea. Aceasta nu pune Timişul în topul primelor zece judeţe din ţară, mai spune rectorul UVT. Efectele sunt multiple şi se referă la un eventual parcurs universitar al învăţăceilor, la parcursul lor profesional și afectează dezvoltarea regiunii. Desigur, mai puţini tineri cu Bacalaureat reprezintă şi o bază de posibili studenţi mai mică.

Pirtea a găsit şi o soluţie pentru a creşte rata de promovabilitate la BAC. Aceasta ar însemna înfiinţarea unui inspectorat şcolar regional.

„Se impune să analizăm cu onestitate ce se întâmplă în preuniversitar. Dacă actuala structură nu reușește să ducă Timișul în primele zece județe ca rată de promovare, poate este momentul să începem să discutăm despre un Inspectorat Școlar Regional”, anunţat Pirtea.

Şeful UVT recunoaşte că un asemenea tip de inspectorat ar fi benefic instituţiei pe care o conduce, aceasta având în vedere că regiunea de unde provin studenţii este chiar cea de vest. Totuşi, având în vedere numărul mare de studenţi care provin din Mehedinţi, ar fi greu ca acest judeţ să fie inclus într-un inspectorat regional. Totuşi, o astfel de structură ar putea să ofere o abordare integrată a soluțiilor de creștere a promovării pe mai multe județe, ceea ce ar fi în beneficiul întregii regiuni și în special al județului Timiș, unde este concentrată componenta cea mai competitivă a economiei regiunii.

Întrucât studenții universităților timișorene vin din întreaga regiune vestică a României, Marilen Pirtea se întreabă în ce măsură ar fi necesară restructurarea inspectoratelor județene și înlocuirea lor cu o structură regională.

Pentru o mai bună soluţie legată de problema promovabilităţii, Pirtea propune o dezbatere care să fie organizată în colaborare cu primăria Timişoara.

„Ne dorim ca după sesiunea a doua a Bacalaureatului, când putem trage concluziile finale, să ne așezăm la discuții cu principalii actori: universitățile timișorene, inspectoratele școlare județene, și mai ales Primăria Municipiului Timișoara. Atractivitatea învățământului superior timișorean este strâns legată de brandul orașului Timișoara, de aceea Primăria este un jucător cheie. Universitatea de Vest din Timișoara va mobiliza expertiza și mijloacele logistice de care dispune, pentru a creiona o strategie de creștere a ratei de promovare a bacalaureatului și a atractivității universităților timișorene.”, a mai declarat Pirtea.

Ca o altă soluţie, şeful UVT mai dă exemplu şi judeţul Cluj, unde inspectoratul şcolar a efectuat controale la liceele cu promovabilitate slabă şi a pus bazele unor colaborări între şcolile bune şi cele mai slabe.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor