Un deţinut de la Penitenciarul Arad a obţinut în instanţă o despăgubire de 10.000 de Euro

Reactualizat la:
4Comentarii
Un deţinut de la Penitenciarul Arad a obţinut în instanţă o despăgubire de 10.000 de Euro
Arad – Un deţinut care execută în Penitenciarul Arad o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru trafic de droguri a câştigat în instanţă 10.000 de Euro, după ce s-a plâns de modul în care a fost tratat de conducerea unităţii. La sfârşitul anului 2006, Mircea Botaş a dat în judecată Penitenciarul solicitând daune materiale de 50.000 de Euro şi daune morale în valoare de 50.000 de Euro.

Deţinutul a fost nemulţumit de faptul că, la sfârşitul anului 2000, conducerea închisorii l-a încadrat în categoria deţinuţilor periculoşi şi încarcerat în consecinţă, deşi era arestat preventiv primar şi beneficia încă, în acel moment de prezumţia de nevinovăţie. Conform sentinţei civile numărul 5109, pronunţată în 14.06.2007, bărbatul a fost trecut în categoria deţinuţilor periculoşi deoarece era „suspect de evadare”. Se pare că, în perioada în care se afla în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie s-ar fi obţinut informaţii că Botaş ar fi plănuit să evadeze. După ce Judecătoria Arad i-a dat dreptate într-un prim proces, dispunând anularea tuturor restricţiilor ce i-au fost aplicate, Botaş a decis să ceară daune materiale, pentru că i-a fost îngrădit dreptul la muncă. Deţinutul susţine că pentru fiecare lună lucrată ar fi obţinut o reducere a pedepsei cu şapte zile, ceea ce înseamnă în opinia sa, echivalentul a 350 de zile de libertate.

Prejudiciu emoţional

În ceea ce priveşte daunele morale, instanţa a constatat că „potrivit regulamentelor interne aplicabile în Penitenciar, deţinuţii cărora li s-a stabilit acest regim (n.r. destinat indivizilor periculoşi, cu intenţii de evadare) au tratamente distincte de deţinere: camere separate, număr superior de supraveghetori, controlul zilnic al încăperilor de detenţie, percheziţia săptămânală, separarea de ceilalţi deţinuţi, restricţionare la activităţile curente din Penitenciar, supraveghere înăsprită în timpul nopţii, folosirea la muncă doar în spaţii speciale, obligaţia de participare la programe socio-educative menite să-i modeleze psihologic pe deţinuţi, la scoaterea din cameră aceşti deţinuţi se încătuşează”. În aceste condiţii judecătorul a stabilit că a apărut „un disconfort emoţional mult mai înalt faţă de disconfortul emoţional produs de un regim de detenţie normal”. Toate acestea, „în mod nejustificat, doar pe baza unui zvon venit din arestul IPJ Arad”. Dacă instanţa a respins acţiunea privind daunele materiale, i-a dat totuşi lui Botaş câştig de cauză, admiţând în parte acţiunea prin care se solicită daune morale. Astfel Penitenciarul este obligat să scoată din conturi 10.000 de Euro.

Nemulţumindu-se numai cu atât deţinutul a făcut şi o plângere penală pe numele lui Dan Halchin, directorul Penitenciarului, al directorului adjunct Petru Dobra şi a altor angajaţi.
Lucian Şerban4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor