Un consumator de ciocolată cere să fie închis

Un consumator de ciocolată cere să fie închis
Un jurnalist olandez cere să fie condamnat pentru consum de ciocolată şi complicitate la sclavagism, relatează Reuters. Teun van de Keuken vrea să fie condamnat la închisoare pentru a atrage atenţia consumatorilor asupra faptului că mulţi copii muncesc forţat pe plantaţiile de cacao şi pentru a obliga firmele să acţioneze împotriva acestui fenomen care persistă, în opinia lui.

‘Dacă sunt găsit vinovat de această crimă, orice consumator de ciocolată va putea fi apoi judecat. Sper că oamenii vor înceta atunci să mai cumpere ciocolată, ceea ce va afecta vânzările marilor companii şi le va obliga să facă ceva în legătură cu această problemă’, a explicat Van de Keuken.

Cote d’Ivoire, primul producător mondial de cacao, şi companii străine din acest sector sunt acuzate de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului că folosesc copii drept sclavi pentru recoltarea fructelor arborelui de cacao.

Van de Keuken s-a lansat în urmă cu doi ani într-o bătălie judiciară pentru a fi condamnat din cauza faptului că este consumator de ciocolată. Parchetul a decis atunci că dosarul nu ţine de competenţa tribunalelor şi că jurnalistul nu are nici o legătură directă cu acest sector.

Vineri, el a făcut apel la această decizie la un tribunal din Amsterdam. Jurnalistul s-a deplasat în Burkina Faso pentru a încerca să găsească copii care au fost utilizaţi ca sclavi pe plantaţiile de cacao din Cote d’Ivoire. El afirmă că a reuşit să convingă pe unul dintre aceşti foşti sclavi să depună mărturie împotriva lui.

‘Profităm de aceşti oameni şi ei nu obţin nimic în schimb. În calitate de consumatori, şi noi suntem responsabili pentru aceste atrocităţi’, a declarat Van de Keuken. ‘Nu pot să neg că nu există probleme legate de munca acelor copii, însă nu se poate vorbi de sclavie’, a reacţionat Robert Zehnder, secretar general al Asociaţiei europene pentru cacao. ‘Lucrăm la această problemă cu guvernele şi organizaţiile neguvernamentale’, a adăugat el.

Principalii actori mondiali din acest sector au semnat la sfârşitul lui 2001 un acord în privinţa introducerii până în iulie 2005 a unui sistem de certificate care să permită consumatorului să aleagă ciocolată fabricată fără să se recurgă la metode de muncă abuzive. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului regretă că acest termen nu a fost însă respectat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor