Un club de vin fondat de trei timisoreni si o aradeanca, desemnat cel mai de succes club de profil din Romania

De Bogdan Marta
Un club de vin fondat de trei timisoreni si o aradeanca, desemnat cel mai de succes club de profil din Romania
© Tion: Un club de vin fondat de trei timisoreni si o aradeanca, desemnat cel mai de succes club de profil din Romania
Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați a fost desemnat cel mai de succes club de profil la prima ediție a RO – Wine | The Wine Festival of România.

Casa Albă, din București, a găzduit în weekend festivitatea de premiere organizată după prima ediție a RO – Wine | The Wine Festival of România, cel mai nou festival de vinuri din România.

“Cel mai de succes club de vin din România” a fost desemnat Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, fondat de trei timișoreni și o arădeancă. Premiul a fost înmânat președintelui clubului, Adina Sămînță, de către Marinela Ardelean, președintele festivalului. Motivația juriului: “ca o recunoaștere a excelenței în inovație, comunicare și creativitate în lumea vinului, atât în cea digitală, cât și în cea fizică”. În timpul ceremoniei, Excelența Sa ambasadorul și ministrul Teodor Baconschi a rostit câteva cuvinte despre Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, al cărui oaspete a fost, la rându-i.

Clubul, situat în centrul Aradului, este unul exclusivist, organizat după modelul cluburilor private britanice, cu membri cotizanți, accesul amatorilor de vin care nu sunt membri făcându-se doar pe bază de invitație. De-a lungul celor patru ani de existență, au trecut pragul acestuia peste o mie de persoane, printre care personalități precum Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Andrei Codrescu, Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu sau campionul mondial la rugby Chester Williams.

Celor patru membri fondatori (un medic stomatolog – Adina Sămînţă, doi jurnaliști – Valentin Sămînţă și Dan Coclici și un inginer IT – Mihai Sămânță) li s-au alăturat, în patru ani, peste 120 de membri cotizanți sau simpatizanți, într-un club care este deschis doar atunci când se organizează degustări.

Clubul a organizat evenimente în premieră absolută în România: HalloWine, un Halloween combinat cu degustări de vin inedite; Ziua Sticlelor Deschise, la concurență cu Noaptea Porților Deschise la muzee, când amatorii de vin pot degusta vizitând, cu ghid, muzeul autografelor; o expoziție de artă cu obiecte create din ceea ce rămâne după o degustare de vin. Evenimentul este itinerant și include câteva expoziții diferite: obiecte din dopuri de plută, fotografii având ca temă turismul oenologic, lămpi din sticle de vin, bijuterii din pietre de culoarea vinurilor, picturi cu vin roșu. Expoziția a durat 4 ore și a avut peste 300 de vizitatori; construirea unicului brad de Crăciun din România din sticle de vin (circa 250 de sticle).

Clubul a contribuit financiar la apariția primului LP al formației portugheze The Lemon Lovers, care a susținut apoi un concert unplugged în sălile de degustare ale clubului. În fiecare vară, clubul organizează un picnic cu vinuri pe un domeniu de 11 hectare din afara orașului, unde invitații pot petrece timp degustând vin printre animale exotice de pe patru continente.

De asemenea, clubul fondat de timișoreni a introdus în lumea oenologică termenul de FLASHTASTING, care definește o degustare rapidă, într-un loc neobișnuit. Prima asemenea degustare a avut loc pe autostrada Timișoara – Arad, cu o zi înainte de inaugurarea acesteia, în 2011.

În anul 2010, un grup de entuziaști amatori de vin din Arad și Timișoara au fondat primul ONG din România ce și-a propus să promoveze vinul românesc. A fost mai greu decât și-au imaginat, pentru că la prima înfățișare la tribunal li s-a respins inițiativa, deoarece judecătorul a considerat că promovarea vinului nu este o îndeletnicire suficient de serioasă.Timp de doi ani au călătorit, cu fonduri proprii, la cramele pe care le-au considerat interesante, construind o relație de încredere cu proprietarii și enologii.

În tot acest timp au organizat degustări, în restaurante, în partea de vest a României, pentru multinaționale din Japonia, SUA, Germania, Italia și Franța.

Dezvoltarea firească a clubului a dus la fondarea, în 2012, a Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați și la inaugurarea, într-o parte a casei aflată în proprietatea a doi membri fondatori, a sălilor de degustare numite generic Odăile Bunicii. Sălile au o capacitate de 32 de locuri şi sunt totodată primul muzeu de autografe din România, adăpostind peste 500 de autografe înrămate din totalul unei colecții ce numără circa șase mii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !