Un bilanţ macabru: în 2007 au fost executate peste 1200 de persoane

2Comentarii
Un bilanţ macabru: în 2007 au fost executate peste 1200 de persoane
Bilanţul anului 2007 privind pedeapsa capitală prezentat marţi (15.04) de organizaţia Amnesty International este optimist, dar oferă şi destule motive de îngrijorare.


„China a învins la această disciplină macabră şi în anul de dinaintea Jocurilor Olimpice”. Iată cuvintele cu care Oliver Hendrich, de la filiala germană a organizaţiei Amnesty International, a făcut public raportul privind pedeapsa cu moartea. Îmbucurător este însă faptul că numărul ţărilor care renunţă la pedeapsa capitală este în creştere.

“Din fericire, în ultimii ani, tot mai multe ţări au abolit pedeapsa cu moartea. Este o evoluţie care ne încurajează să milităm mai departe pentru a se renunţa în întreaga lume la acestă practică.” – a declarat Oliver Hendrich.


În 2007 au fost pronunţate 3347 sentinţe de condamnare la moarte (cu 13% mai puţine decat în 2006) în 51 de state. 24 de ţări au continuat totuşi să aplice pedeapsa capitală, numărul execuţiilor fiind de 1252 (cu 21% mai puţine faţă de anul precedent).


Sentinţa capitală pentru homosexualitate sau trafic de droguri

88% din sentinţele executate s-au înregistrat în China (470), Iran (317), Arabia Saudită (143), Pakistan (135) şi Statele Unite (42). Cifre oficiale nu există însă decât din puţine ţări, precum SUA pentru că, în China de pildă, acestea sunt secret de stat. Amnesty International apreciază că numarul real al execuţiilor ar fi de până la şase mii pe an. “În aceste condiţii (…)” – mai susţine Oliver Hendrich “(…) Discrepanţa dintre cifrele raportate şi numărul real al execuţiilor reprezintă un semnal de alarmă şi o solicitare, în primul rând către autorităţile de la Beijing, să facă publice, în sfârşit, cifrele reale”.


“Aceste ţări trebuie să rupă tacerea” – a mai declarat Oliver Hendrich. “Dacă este adevărat că populaţia sprijină aplicarea pedepsei capitale, aşa cum susţin multe guverne, atunci ea are dreptul să ştie cum şi în ce circumstanţe s-a acţionat în numele ei”.


Potrivit Amnesty International, în 2007 trei state (Albania, Ruanda şi Insulele Cook) au abolit pedeapsa cu moartea. În 33 de ţări aceasta a fost abolită în practică, dar nu şi în constituţie. Din raportul organizaţiei mai reiese că sentinţele de condamnare la moarte au fost pronunţate, în mai multe ţări, nu numai în cazurile grave, ci şi în urma comiterii anumitor delicte. De pildă, în Arabia Saudită pentru homosexualitate, în Asia de Sud-Est pentru trafic de droguri sau în China pentru corupţie ori sustragere de la plata impozitelor.


În prezent, la nivel mondial, peste 20.000 de persoane condamnate la moarte aşteaptă executarea sentinţei.

 

SURSA: Hotnews
2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor