Un an de la incendiul de la Palatul Episcopal Greco-Catolic

Un an de la incendiul de la Palatul Episcopal Greco-Catolic
© FOTO: Costel Demian
În seara zilei de sâmbătă, 25 august 2018, întreg orașul privea șocat la imaginile tulburătoare din Piața Unirii, Palatul Episcopiei Greco-Catolice era mistuit de flăcări imense.

Intervenția promptă și profesionistă a pompierilor militari bihoreni a făcut ca pagubele să fie limitate doar la Palatul Episcopal, deși a existat riscul ca flăcările să se extindă și la clădirea alăturată. Unul dintre turnurile palatului a fost distrus complet și s-a prăbușit pe strada Episcop Mihai Pavel.

Incendiul a fost anunțat la 112 la ora 21:49, iar la fața locului au fost mobilizate multiple forțe din cadrul ISU Crișana. Deoarece amploarea incendiului a fost foarte mare, s-a solicitat sprijinul tuturor forțelor disponibile în județ. 114 pompieri si 6 ofiteri au intervenit cu două autoscări și 10 autospeciale. Incendiul a fost lichidat după miezul nopții, la ora 00:35.

Interiorul clădirii se afla în plin proces de reabilitare, iar clădirea nu avea asigurare de incendiu și nici aviz ISU.

Pierderi uriașe în urma incendiului la Palatul Episcopiei Greco-Catolice

Procurorul Maria Cotrău, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, preciza în luna noiembrie 2018 că în cauză a fost deschis un dosar penal pentru distrugere. Chiar dacă încă nu a fost confirmată oficial, cauza probabilă pentru izbucnirea incendiului este de natură electrică, o posibilă defecțiune a sistemului de iluminat arhitectural. Această ipoteză vine și în urma imaginilor surprinse cu aproximativ o oră înainte de izbucnirea flăcărilor, atunci când un orădean a filmat scurtcircuitul luminilor de pe fațada Palatului Episcopiei Greco Catolice.

Cauza probabilă a incendiului care a mistuit Palatul Episcopiei Greco Catolice din Oradea

Primăria reface Palatul Episcopal Greco-Catolic

În urma unui contract de parteneriat semnat între Municipiul Oradea și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, Episcopia a pus la dispoziția municipalității imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic și construcțiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare și administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.

Lucrările pentru refacerea Palatului au fost demarate încă de anul trecut. La începutul lunii iulie, turnul principal al Palatului Episcopiei Greco-Catolice a fost amplasat cu ajutorul unei macarale. Trei ani estimează Primăria Municipiului Oradea că va dura până când Palatul Episcopal îşi va recupera total atât „faţa”, cât şi funcţionalitatea.

Turnul principal al Palatului Episcopiei Greco-Catolice a fost amplasat marți, 09 iulie, cu ajutorul unei macarale.Deși și-au alocat un interval de câteva ore pentru montarea acestei structuri din lemn, puțin peste ora 9 turla a fost amplasată pe acoperișul Palatului. Episcopul Virgil Bercea ...

În prezent sunt în execuție lucrările de intervenție de urgență și punere în siguranță a imobilului, respectiv executarea planșeului peste etaj, șarpanta și învelitoarea.

8 luni pentru reabilitarea fațatedelor și a iluminatului

Pentru reabilitarea faţadelor sunt necesare reparații la elementele degradate ale faţadelor, iar dacă este cazul și înlocuirea lor.

„Conform raportului de specialitate, se propune desfacerea tencuielilor de la etaj spre spaţiul public, respectiv desfacerea decoraţiunilor distruse. Pentru decoraţiunile de ipsos turnat se vor lua mulaje şi se vor turna altele noi, iar profilele realizate din tencuială vor fi reparate. Totodată, se vor executa mulaje din elastan şi silicon, iar piesele vor avea dispozitive de prindere din materiale inoxidabile şi vor fi armate cu plasă de fibră de sticlă”, transmite municipalitatea.

Spre curtea interioară, care are faţade mai puţin decorate, calitatea şi starea tencuielii este destul de bună la o primă inspecţie vizuală. Aici se vor reface ancadramentele din jurul ferestrelor acolo unde sunt deteriorate.

Concomitent cu lucrările de reparaţii la tencuieli, se vor monta noile tâmplării pentru ferestre, se vor efectua reparaţiile din jurul tamplăriei noi, atât la exterior cât şi la interior.

La exterior se vor înlocui glafurile care lipsesc cu glafuri din tablă de cupru, de asemenea, se vor înlocui jgheaburile şi burlanele actuale cu jgheaburi şi burlane realizate din tablă de cupru.

După ce toate lucrările de reparaţii ale tencuielilor vor fi terminate se va rezugrăvi faţada.

Totodată, datorită faptului că în urma incendiului instalaţia de iluminat exterior a Palatului a fost distrusă în întregime, se va reface și iluminatul arhitectural.

Valoarea totală a investiției propuse este de 2.270.202,21 lei fără TVA, iar durata de execuție 8 luni.

Trei ani pentru refacerea Palatului Episcopal Greco-Catolic0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor